Szerdán mutatják be a II. János Pál pápáról szóló könyvet Budapesten

Létrehozás: 2011. április 27., 08:26 Legutolsó módosítás: 2011. április 27., 08:28

Szerdán mutatják be a II. János Pál pápáról szóló, Egy pápa arcai című könyvet Budapesten, a Háló Közösségi Központban; az esemény kapcsolódik a katolikus egyházfő vasárnapi boldoggá avatásához – közölte a könyv társkiadója, a Mission is Possible elnevezésű magyar katolikus ifjúsági szervezet elnöke kedden az MTI-vel. Forrás: MTI

Puskás Balázs a Heti Válasz Kiadóval közös kötetről elmondta, hogy annak spanyol szerzőjét, Alfonso Aguilart 1998-ban szentelték pappá. Filozófiából, teológiából és bioetikából szerzett diplomákat, 2003 óta filozófiatanár a római Regina Apostolorum pápai intézetben, és a Szentszéki Sajtóirodánál akkreditált újságíró. Több könyv és filozófiai esszé szerzője, de egy tengerentúli katolikus hetilapnak cikksorozatot is írt, amelyben emberközelien mutatta be a pápa egyes reflexióit különböző szituációkban.

A magyarul 6 ezer példányban megjelenő kötet nem adathalmaz, nem a közismert tényeket közli az olvasókkal a pápáról, hanem ezeket a korábban megjelent publikációkat gyűjti egybe, így tisztelegve a pápa emléke előtt – hangsúlyozta Puskás Balázs.

Megjegyezte: a mintegy tíz fejezetbe összegyűjtött írások a pápa egy-egy arckifejezéséhez kapcsolódva írnak le érdekes történeteket „a vidám, aktív, szent életű pápáról". A könyvet Arturo Mari, a pápa személyi fotósának fényképei illusztrálják.

Arturo Mari, aki 51 éven át, egészen 2008-ig látta el ezt a tisztséget, előszót is írt a hozzávetőleg 250 oldalas könyvhöz, amely előbb jelenik meg magyarul, mint angolul – jegyezte meg Puskás Balázs.  A híres fotóművész azt írja a könyv előszavában: „Aguilar atya +pillanatképei+ éppoly élők mint azok, amelyeket én készítettem János Pál 26 éves pontifikátusának minden egyes napján – egyetlen különbséggel: a könyv lapjai a pápa lelkéről készült +fotókat+ tartalmaznak! Bemutatják örömeit és szenvedéseit, vágyait és reményeit, imáit és erőfeszítéseit."

A kötetben szerepel például egy karácsonyi jelenet, amikor II. János Pál pápa – miközben az éjféli szentmise celebrálására indult – szóba elegyedett a szobáját őrző svájci gárdistával. A beszélgetés során rátapintott arra, hogy a testőr először tölti a szentestét családjától távol, és együttérzéséről biztosította az őrállót.

Puskás Balázs véleménye szerint a kiadvány ajánlható mindenkinek, hívőknek és nem hívőknek egyaránt, akiknek szimpatikus a pápa személyisége. „A kötet segítségével még közelebb lehet kerülni II. János Pál pápa lelkületéhez" – fogalmazott. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben