Szerb ortodox napokat rendeznek Szegeden

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2011. július 28., 11:29 Legutolsó módosítás: 2011. július 28., 11:30

Szeged – A mintegy ötszáz éve Szegeden élő szerb közösség kultúráját és hagyományait kívánják megismertetni a helybéliekkel és a városba érkező vendégekkel a csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó Szerb ortodox napokon. Forrás: MTI

A jótékonysági rendezvény csütörtökön este istentisztelettel kezdődik, ezt követően két kiállítás nyílik a szerb templomban. A látogatók megtekinthetik Jószai Sándor hódmezővásárhelyi ikonfestő alkotásait, Iványi Aurél szegedi fotógráfus képei pedig a szegedi szerb temetőt és a templomot mutatják be – mondta Kaplan Pavle esperesi helynök, szerb ortodox parochus szerdán az MTI-nek.
Péntektől vasárnapig, délelőttől estig óránként szakavatott idegenvezetők kalauzolják körbe az érdeklődőket a XVIII. században barokk stílusban épült szerb templomban, amely Szeged második legrégebbi szakrális céllal emelet építménye.
A fesztivál idején ínyencségek sokaságával és főzőbemutatókkal is várják az érdeklődőket. A templom mellett éttermek és pékségek mutatják be a délvidék ételkülönlegességeit. A vendégek nemcsak megkóstolhatják a csevapcsicsát, plejskavicát vagy a gibanyicát (túrós lepényt) vagy a koljivót (búzából készített desszertet), hanem meg is tanulhatják, hogyan kell azokat elkészíteni.
A rendezvényen befolyt összeget és az adományokat a szegedi szerb temető karbantartására fordítják. A jelenleg is használt sírkert a város egyik legrégebbi temetője, fenntartása azonban hatalmas terheket ró a már csupán százhúsz fős szegedi szerb közösségre. Az összegyűlt pénzből folytatják a temető kerítésének néhány éve elkezdett építését, de a parochus tervei között szerepel a korábban ravatalozóként használt kápolna rekonstrukciója is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben