Szent Márton-ünnepségsorozat Szombathelyen

Létrehozás: 2011. november 07., 10:26 Legutolsó módosítás: 2011. november 07., 16:06

Szombathely – Országos nagyvásárt, tucatnyi világi és egyházi kulturális programot, például lampionos felvonulást és díjátadó gálát is rendeznek Szombathelyen a Szent Márton alakjához kötődő, pénteken kezdődött rendezvénysorozat keretében. Forrás: MTI

A Szent Márton-ünnepségsorozat hagyományosan vallási alapokon nyugvó, kiemelt eseménye Szombathelynek, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. A savariai születésű Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, ma is Európa egyik legkedveltebb szentje, nevét sok száz település és templom viseli.
Pénteken 16 órakor a Szombathely főterén álló Szentháromság-szobortól indult egy séta, amely idegenvezetéssel járta végig a szülőváros Szent Mártonhoz köthető emlékhelyeit. Szombaton a helyi skanzenben megnyílik a Szent Márton országos nagyvásár, ahol kézművesek és árusok kínálják portékáikat. Ugyancsak szombaton avatják fel a Via Savaria – Tours-i Szent Márton európai kulturális útvonal Szombathely és Kercaszomor közötti szakaszának infrastrukturális fejlesztéseit Nádasdon.
November 9-én veszi kezdetét az a helytörténeti felfedezőjáték, amelyet a szombathelyi Agora Gyermekek Háza, a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogatóközpont közösen szervezett. November 11-én, Szent Márton emléknapján a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki és hoz forgalomba, ehhez kapcsolódva az első bélyegzést ünnepélyesen a Szent Márton Látogatóközpontban tartják.
Ugyancsak november 11-én délután 17 óra 45 perckor a szombathelyi székesegyháztól indul a római légiósok vezetésével az a lampionos felvonulás, amelynek során a Szent Márton-templom előtt megkoszorúzzák a szent szobrát. Másnap egy Szent Márton-napi túra keretében Domonkosfán megáldják az újbort, Szombathelyen pedig délelőtt 10 órától püspöki szentmise keretében emlékeznek a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjére.
Szent Márton legendája műalkotások sokaságának ihletője volt, életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik.
Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „Márton-ludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben