Székesfehérváré lett Boldog Gizella csontereklyéje

Létrehozás: 2011. szeptember 01., 09:17 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 01., 09:31

Székesfehérvár – Passau megyéspüspöke Székesfehérvárnak ajándékozta Szent István hitvese, Boldog Gizella csontereklyéjét a Családok Éva alkalmából; az átadás szeptember 4-én vasárnap szentmise keretében lesz. Forrás: MTI

Ezzel ereklyéikben ismét a hajdani koronázó városban lesz együtt a magyar szent család, az államalapító, valamint hitvese és fiuk, Szent Imre herceg – tájékoztatta Bertáné Pintér Katalin, a székesfehérvári püspökség sajtóreferense szerdán az MTI-t.
Elsőként az államalapító fejereklyéje érkezett meg Székesfehérvárra: 1777-ben Mária Terézia császárnő hozatta vissza Raguzából. 1930-ban Aachenből Szent Imre ujjának csontereklyéje került Szent István ereklyéje mellé, Wilhelm Schraml, Passau megyéspüspöke ajándékaként pedig mostantól Boldog Gizella csontereklyéje is az egykori koronázóváros egyházi kincseit gazdagítja.
Gizella királyné az István király halála után néhány évvel kialakult kedvezőtlen politikai események miatt udvartartásával együtt kénytelen volt visszatérni szülőhazájába, ahol a passaui Niedernburg kolostor főnöknőjeként halt meg 1060 körül, és a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben