Székely történelmi textíliákat restaurálnak az Iparművészeti Múzeumban

Létrehozás: 2011. november 10., 09:59 Legutolsó módosítás: 2011. november 10., 11:19

Budapest – Hosszú távú együttműködési szerződés keretében az Iparművészeti Múzeumban restaurálnak nagy értékű történelmi textíliákat, köztük miseruhákat és török szőnyegeket a Székely Nemzeti Múzeumnak. Többek között erről írt alá megállapodást a két múzeum vezetője kedden Budapesten. Forrás: MTI

A megállapodás értelmében az Iparművészeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közös kiállításokat is létrehoz, valamint együttműködik az ezekkel kapcsolatos kutatásokban és restaurálásban.
Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a közös munkára jó alkalmat ad, hogy a Székely Nemzeti Múzeum raktáraiból előkerült hét oszmán-török szőnyeg és hét miseruha a 1617. századból, amelyeket korábban világháborús veszteségként tartottak nyilván.
Vargha Mihály, az erdélyi múzeum igazgatója felidézte, hogy a sepsiszentgyörgyi gyűjtemény anyagát mentendő a II. világháború idején a műkincseket vonatra rakták, Zalaegerszegnél azonban a vagonokat bombatalálat érte. Meg voltak győződve arról, hogy a múzeumi tárgyak elpusztultak, de nemrég, a raktárak rendbehozatalakor megtaláltak olyan érintetlen ládákat, amelyekben textíliák voltak. Ezek restaurálásához az Iparművészeti Múzeum segítségét kérték.
Az MTI kérdésére Takács Imre főigazgató elmondta, hogy néhány hónapja munkatársaival Sepsiszentgyörgyön megnézte az anyagot, a hét török szőnyeg igen töredékes állapotban van, és a hét miseruha amelyet török kaftánból varrtak, mivel az erdélyi főurak, ha a török szultánnál vagy vezéreinél jártak, ajándékba kaftánt kaptak szintén komoly restaurálásra szorul.
Ez többéves folyamat lesz, amelyhez most egyenlőre pályázati lehetőségek után kutatnak. Ha a restaurálással elkészülnek, három-négy év múlva kiállításon mutatják be mindkét múzeumban a történelmi kincseket tette hozzá a főigazgató.
Megállapodás született több olyan kiállítás előkészítéséről is, amelyek a két múzeumban őrzött anyagot mutatnák be. A tervek között szerepel az erdélyi úri hímzéseket, illetve Sovánka István szecessziós üvegművészetét bemutató tárlat is.
Emellett az Iparművészeti Múzeum megkezdte erdélyi magyar, román és német szakemberek bevonásával egy nagyszabású, a történeti Erdély művészetét bemutató kiállítás előkészítését, amely az erdélyi püspökség és egyházszervezet kialakításától, a 1113. századtól az erdélyi szász városok ötvösművészetének aranykoráig, a 17. századig, az Erdélyi Fejedelemség megszűnéséig mutatja be a régió művészetét. A fennmaradt emlékek igen nagy százaléka iparművészeti tárgy, elsősorban ötvösművek, de a kiállításon szerepelni fognak festmények, szobrok, valamint az építészeti alkotásokat megidéző rajzok, makettek is.
A kiállítást, amelynek anyagát a két múzeum gyűjteményéből válogatják össze, várhatóan 2013 végétől vagy 2014 tavaszától láthatja a budapesti, majd később a sepsiszentgyörgyi közönség, de tárgyalások folynak az anyag bemutatásáról más európai helyszíneken is jegyezte meg Takács Imre.
Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a két múzeum együttműködése kapcsán úgy fogalmazott: "egy közös múltunk van, a két múzeum a múlt kincseinek őrzőhelye, és ami a múltban együvé tartozott, össze fog nőni ismét."
A sajtótájékoztató végén Takács Imre és Vargha Mihály Szőcs Géza és az újságírók jelenlétében írta alá a hosszú távú együttműködési megállapodást.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben