Ravenna templomainak mozaikjai láthatóak Pécsett

Létrehozás: 2010. április 13., 14:04 Legutolsó módosítás: 2010. április 13., 14:06

Pécs – A középkori Ravenna legszebb emlékei a templomokat, bazilikákat, kápolnákat és síremlékeket díszítő bizánci mozaikok élethű másolatai láthatók április 10-től Pécsett, a Dómmúzeumban, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Forrás: MTI

Libero Asioli, az észak-olasz Ravenna megye képviseletében pénteken Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az egyik legrégibb itáliai városban 1950-ben készítették el a mozaikok 50, különböző nagyságú, élethű másolatát és először 1951-ben Párizsban mutatták be őket, azóta utazik a kiállítás a világban.
 
Ravenna az V. és VII. század között háromszor volt birodalmi főváros. Bizánc, a gótok, majd a kelet-római császárság uralta és pompás épületek őrzik uralmuk emlékét. A város ókeresztény és bizánci templomait az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
 
Öt épületegyüttes: a San Vitale-bazilika, a San Apollinare Nuovo-bazilika, a Battistero degli Ariani (Ariánus keresztelőkápolna), a Battistero Neoniano ortodox keresztelőkápolna és a Cappella di Sant Andrea érseki kápolna legszebb mozaikjai láthatók az utazó kiállításon.
 
Krisztus és Madonna, apostolok, angyalok, szentek alakjai, tájak, madarak, virágok és bibliai jelenetek sorakoznak a mozaikmásolatokon, amelyek alapanyagát muranói és velencei üveggyárak készítették. Az üvegekből a mesterek kézzel vágták ki a mozaikköveket és a hártyavékony papírra átmásolt képek kontúrjaiba, mészágyba rakták ki - az eredetihez híven - a színes köveket - sorolta Libero Asioli.
 
Az ősi művészet ma is él, Ravennában és környező településeken számtalan mozaikműhely működik, sőt még a város strandján is fölállítottak egyet az üdülő gyermekeknek - jegyezte meg Andrea Corsini, Ravenna város önkormányzatának képviselője.
 
Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója mindehhez hozzátette, hogy Pécs jó kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkánnal és az észak-olasz régióval, benne Ravenna városával. Az EKF programba bevonták Boszniát és Tuzla, Ravenna testvérvárosa ajánlotta Pécs figyelmébe az utazó mozaikkiállítást.
 
A ravennai mozaikmásolatok tárlata egy hónapon át, május 10-ig lesz látható a pécsi Dómmúzeumban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben