Polgár Rózsa kárpitművész kiállítása megnyílt az Erdős Renée Házban

Létrehozás: 2010. augusztus 30., 08:02 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 30., 08:04

Budapest – Augusztus 28-án 18 órakor Polgár Rózsa Kossuth-, Munkácsy-díjas kárpitművésznek, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjának nyílt kiállítása az Erdős Renée Házban. Forrás: kultura.hu

Polgár Rózsa pályája elején selyemfestéssel foglalkozott, majd színházi jelmezeket, kellékeket tervezett, s csak a '70-es évek végén tért vissza a szövéshez, a gobelinhez. Személyes érzelmekkel töltött munkáinak témái gyakorta a hétköznapi tárgyak. Közismert műve a Katonapokróc 1945-ből amely nem más, mint egy megszövött takaró felcsavarva, leltári számmal, golyóütötte lyukkal. A személyes múltjának emlékei a Mellényke, a Fontos kis zsebkendő, a Gyermektakaró, a Vándortarisznya és társaik.

A '90-es években több jelentős, monumentális művet alkotott: Tisztelet Ferenczy Noéminak (1990), a Triptichon (1993), a Himnusz (1996).

Polgár Rózsa alkotásait a legjelentősebb magyar közgyűjtemények őrzik, munkái több középületet, főként evangélikus templomot díszítenek. (Pl.: Evangelische Kirche, Friedenspark, Kassel; Evangelische Kirche, Dominikanerkloster, Frankfurt am Main;Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle Genf; Evangélikus templom, Siófok, stb.)

Rákosmente is büszkélkedhet egy művével, Christus Victor Quia Victima (Krisztus a győztes áldozat) című kárpitja 2004 óta a rákoshegyi evangélikus templom oltárképe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben