Péter tagadása Budapesten látható

Létrehozás: 2009. április 29., 14:33 Legutolsó módosítás: 2009. április 29., 14:34

Budapest – Rembrandt egyik főműve, a Péter tagadása című alkotás áll a Szépművészeti Múzeum csütörtökön nyíló kamarakiállításának középpontjában. A Géniuszok és remekművek című kiállítás-sorozatba illeszkedő tárlaton az amszterdami Rijksmuseumból érkezett bibliai tárgyú festmény mellett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott további 13 művet nézhet meg a nagyközönség. Forrás: hirtv.hu, FH

A „Nincs lehetetlen” című Holland Kultfeszt keretében látható kiállítás május végéig várja a látogatókat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető-helyettese.

A Rembrandt-alkotást és a további több mint egy tucat művet felvonultató tárlat a Szépművészeti Múzeum 2006-ban indult Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatába illeszkedik. Ennek keretében az intézmény a világ legnagyobb és legrangosabb múzeumainak gyűjteményéből válogatva mutat be nálunk eddig még nem látott mesterműveket.

A kamarakiállítás célja, hogy egy-egy jól ismert festőt vagy témát rendhagyó módon járjon körbe. A mostani tárlat különlegessége, hogy a magyar nagyközönség első alkalommal láthat Budapesten külföldi múzeumból kölcsönzött Rembrandt-festményt.

A holland „arany évszázad” kiemelkedő géniusza volt Rembrandt, akinek érett korszakából származik az 1660-as keltezésű Péter tagadása című festmény. Tárgya újtestamentumi történet, mely Jézus első tanítványának árulásáról szól.

A megbánás és a bűnbocsánat hangsúlyos szerepe tehette a 17. századi vallásos festészetben fontossá ezt a témát. A kiállításon Jan Miense Molenaer festménye és két, Daniel Seghers képe után készült metszet szemlélteti, hogy milyen módon dolgozták fel a történetet más mesterek pár évtizeddel Rembrandt előtt.

A festmény témájához kapcsolódóan a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből válogatott Rembrandt-rézkarcokat és -metszeteket mutat be a kiállítás.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben