Pécsre utazik a Munkácsy-trilógia

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. április 21., 10:57 Legutolsó módosítás: 2010. április 21., 11:05

Pécs – Debrecen – Pécsre utazik a Munkácsy-trilógia Debrecenből; Európa kulturális fővárosában április 24-től fél éven át lesznek láthatóak a híres nagy méretű művek. Forrás: MTI

Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című a ciszterci rendhez tartozó pécsi Nagy Lajos Gimnázium dísztermébe kerül fél évre. A világjáró képeket az ország keleti fele után most a nyugatiban láthatja eredetiben a közönség. Debrecen ezzel kíván hozzájárulni a pécsi EKF-programok sikeréhez.

A monumentális képeket hétfőn kezdték el csomagolni, a hatalmas ládákat tűzoltók emelték ki a kupolateremből. A Golgotát és a Krisztus Pilátus előtt című festményt az elmúlt években többször szállították a tengerentúlra és vissza, de a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo, ami 1930 óta látható Debrecenben, nyolcvan éve nem hagyta el az épületet. A képek csomagolására, szállítására húszmillió forintot biztosít Pécs önkormányzata. A három alkotás kölcsönadásához mindegyik tulajdonos - Hajdú-Bihar megye önkormányzata, az Amerikai Egyesült Államokban élő Pákh Imre műgyűjtő és a kanadai Hamilton Galéria – hozzájárult.

Nem marad üresen a Déri Múzeum Munkácsy terme: olyan nagyméretű festményeket helyeznek el, amit legalább harminc éve nem láthatott az nagyközönség. Az egyik Than Mór Mohácsi csata című, 1856-ban festett alkotása, ami a kassai városházáról érkezik Debrecenbe, és együtt lesz látható a magyar nemzeti történeti festészet másik kiemelkedő alkotásával, Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című, 1879-1880-ban festett alkotásával. Lesz egy harmadik kép is, de arról a jelenleg folyó tárgyalások miatt még nem beszélt Lakner Lajos.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben