Pécs mellett Isztambul és Essen Európa kulturális fővárosa

Létrehozás: 2010. január 06., 10:18 Legutolsó módosítás: 2010. január 06., 10:21

Isztambult, Essent és Pécset 2006. március 11-én választották Európa kulturális fővárosává 2010-re. Mindhárom város fontos történelmi és kulturális örökséget őriz, amelyet gazdag programsorozat keretében mutatnak be a látogatóknak. Forrás: Magyar Kurír

Isztambul a Boszporusz partján fekvő, több mint kétezer éves város a római, a bizánci és az oszmán birodalom kulturális örökségét, építészeti emlékeit őrzi. A kereszténység elterjedésével az öt eredeti patriárkátusi székhely egyikévé, majd az 1054-es egyházszakadással az ortodox egyház központjává vált. Számos nevezetes műemléke közül kiemelkedik a Hagia Sophia, az isteni bölcsesség temploma. A hajdani bizánci ortodox bazilikát később mecsetként használták, ma múzeumként látogatható. A hírek szerint a város történelmi emlékei, közöttük is a Hagia Sophia és a Topkapi Múzeum (Topkapi palota, az oszmán birodalom egykori központja) lesz a kulturális főváros rendezvénysorozatának fő központja, és a jelentős anyagi támogatásokat is ezek a műemlékek élvezik. A város nem titkolt célja, hogy az évente körülbelül 7 millió látogató számát idén 10 millióra emelje.

A IX. században alapított esseni apátságnak köszönheti a város a dóm kincstárát, amelynek leghíresebb darabja az Arany Madonna. Az 980-ban készült műalkotás az Istenanya első plasztikus ábrázolása, és a középkor legjelentősebb emlékei közé tartozik. A gazdag vallási és történelmi örökség mellet Essen városa a modern gazdasági, ipari és kulturális létesítményeket is bemutatja majd a csaknem 2500 rendezvény során. A rendezvénysorozat január 9-én operafesztivállal veszi kezdetét.

Amint arról már hírt adtunk, az ezeréves Pécsi Egyházmegye központja, Pécs január 10-én nyitja meg a kulturális főváros rendezvényeinek sorát. A műsor nagyszabású produkció keretében jeleníti meg Pécs történetének kiemelkedő eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével. Ezen a napon, január 10-én 11 órakor Mayer Mihály megyéspüspök szentmisét mutat be a székesegyházban.

A kulturális főváros honlapja: www.pecs2010.hu

A Pécsi Egyházmegye honlapja: www.pecs.egyhazmegye.hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben