Messiások kiállítás nyílik a Modemben – új, eddig még nem látott tematikus tárlat

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. június 03., 19:16 Legutolsó módosítás: 2009. június 03., 19:18

Messiások címmel augusztusban kiállítás nyílik a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban a megváltás gondolatának megjelenéséről a kortárs képzőművészetben. Gulyás Gábor, a Modem igazgatója elmondta: az augusztus 13-án nyíló és az év végéig megtekinthető Messiások egy új, eddig még nem látott tematikus kiállítás. Forrás: reformatus.hu

A tárlat nemzetközi gondolati kontextusba helyezi a megváltás gondolatát, a megváltó eljövetelét. Mint elhangzott, a Messiások központi gondolata az, megváltható-e a világ. Ezt igyekeznek körbejárni 20. századi hazai és külföldi alkotók művein keresztül, hiszen a megváltás gondolata az elmúlt században más megvilágításba került, mint korábban.

A tárlat négy nagy részre tagolódik. Az első az emberi test szerepe, a második a halál messianisztikus értelmezése, a harmadik az evilági megváltást ígérő hamis próféták és diktátorok a 20. század történelmében, a negyedik pedig a "megváltás keresztje" nevű szekcióban Jézus megfeszítésének modern értelmezései. Az ebben a formában eddig még nem látott kiállításon több mint száz alkotó műveit tekinthetik meg a látogatók a hagyományos képzőművészet szinte minden műfajából.

Láthatóak lesznek többek között Pablo Picasso, Edward Munch, Salvador Dalí, Marlene Dumas, Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar munkái, de kiállítják Szervátiusz Tibor Dózsa-szobrát is.
A műtárgyakat mintegy 80-100 helyről kölcsönzik, a partnerek között több mint ötven külföldi múzeum található, például a párizsi Musée D,Orsay, a bécsi Belvedere vagy az amerikai Andy Warhol Múzeum.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben