Melanchthon kiállítás nyílt a Széchényi Könyvtárban

Létrehozás: 2009. június 23., 15:56 Legutolsó módosítás: 2009. június 23., 15:58

Budapest – Philipp Melanchthon (Melanchthon Fülöp) 1497-1560, a reformáció és a humanizmus európai rangú képviselőjének, Luther Márton küzdőtársának emlékére kiállítás látható az Országos Széchényi Könyvtárban június 16-tól július 11-ig. Forrás: Czenthe Miklós

Melanchthon szülővárosában, a baden-württembergi Brettenben működő
Melanchthon-múzeum (Europäische Melanchthon-Akademie) által készített vándorkiállítás több erdélyi helyszínen már látható volt. Eredetileg az Európai Egyházak Konferenciája és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa által az erdélyi Nagyszebenben rendezett Harmadik Ökumenikus Találkozóra készült.

A kiállítás alapvető célja, hogy Melanchthon munkásságának sokrétű hatásából ne csak a protestáns-katolikus kapcsolatokra, hanem az egyes protestáns irányzatok közötti viszonyra is rávilágítson. Ez utóbbi gyakran kevesebb figyelmet kap, pedig a protestáns egység elérése a wittenbergi humanista és reformátor egyik legfontosabb törekvése volt. A humanista tudományosság és a vallásos hit egyidejű ápolása volt a titka programja eredményességének. Melanchthon szerint ez teszi lehetővé a határok legyőzését és a háborús konfliktusok befejezését.

Magyarországon most Budapesten látható az anyag, a nyáron Szegedre, majd ősszel Debrecenbe kerül. A kiállításhoz magyar és német-angol nyelvű színes katalógus készült, amely a kiállítás helyszínén és az Evangélikus Országos Levéltárban beszerezhető.

További információk a kiállításról az interneten:

http://www.bpn.hu/kultura/melanchthon_kiallitas_az_oszk_ban_3_485078.html

http://www.oszk.hu/hun/ujdonsag/Melanchthon_20090617.doc

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&ctag=articlelist&iid=1&articleID=285301

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben