Makovecz-templomok a Várnegyed Galériában

Létrehozás: 2011. szeptember 16., 13:36 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 13:39

Budapest – Makovecz Imre Kossuth-díjas építész szakrális épületeit bemutató kiállítás nyílik csütörtök este a budapesti Várnegyed Galériában. Forrás: MTI

Incze Ildikó színész, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a tárlat a Szakrális művészetek hete programsorozathoz kapcsolódik. „A tárlattal korunk meghatározó építésze előtt szeretnénk tisztelegni" - fogalmazott. A megnyitón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke mond beszédet, Incze Ildikó szaval, Török Tilla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója énekel, valamint Halmos Béla népzenész zenél.

A kiállításon több mint harminc kép lesz látható, magyarországi és határon túli szakrális épületekről készült fotók vegyesen. Megtekinthetőek lesznek például a pilisszántói, a petőhenyei, a csengeri, a paksi, a győri, a siófoki templomok. Az erdélyi Makovecz-épületeket a többi közt a csíkszeredai, a csíksomlyói, a kolozsvári, a sepsiszentgyörgyi és a vargyasi templomok képviselik.

Máté Gábor azt mondta: a képek készítésekor az épületek transzcendens jellegét akarta megörökíteni. „Nem a formát, hanem a tartalmat fényképeztem" - fogalmazott a fotográfus, megemlítve, hogy a képekből az idén nyáron album is megjelent. A Makovecz-tárlat október 8-ig látogatható a Várnegyed Galériában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben