Mahalia Jackson, a spirituálé királynője 100 éve született

Létrehozás: 2011. október 26., 11:37 Legutolsó módosítás: 2011. október 26., 11:39

Budapest – A száz éve, 1911. október 26-án született Mahalia Jackson, a jellegzetesen amerikai vallásos műfaj, a gospel és a spirituálé királynője volt. Népszerűsége átlépte a faji és a műfaji korlátokat, a gospel első szupersztárja, a zene mindent legyőző hatalmának jelképe lett. Az MTVA-Sajtóadatbank portréja. Forrás: MTI

A fekete rabszolgák között keletkezett gospel a vallásról szól, a hittel kapcsolatos érzelmeket fejezi ki. Mahalia Jackson egyszer azt mondta, amikor gospelt énekelnek, minden ajtót és ablakot ki kellene nyitni, hogy a zene ereje azokon át távozhasson. Számtalan énekes kezdte pályafutását templomi kórusokban, például Aretha Franklin és Little Richard, utóbbi az ötvenes években sikerei csúcsán egy időre ismét a gospel világába vonult vissza.
Mahalia Jackson New Orleans legszegényebb negyedében született egy borbélyból lett lelkész gyermekeként. Természetesen templomi kórusokban kezdett énekelni, stílusára a tenorista Enrico Caruso, a blues énekesnő Bess Smith és Ma Rainey is hatással volt - lemezeiket persze otthon csak titokban hallgathatta. Tizenhat évesen kimaradt az iskolából és Chicagóba ment szobalánynak, de már néhány hónap múlva egy baptista kórul szólistája lett, nem sokkal később pedig csatlakozott az egyik első hivatásos gospel együtteshez.
„Szabados" énekstílusa sok konzervatív hívőt felháborított, de tehetségét senki sem vitatta. 1937-ben elkészítette első lemezfelvételét, de azt nem sokan keresték, így szépségszalont nyitott.
A következő években sem hagyott fel az énekléssel, a műfaj legnagyobb alakja, Thomas Dorsey írt számára dalokat, ezek közül a leghíresebb a Peace In The Valley. 1946-ban újabb lemezszerződést kapott, s 1948-ban megjelent a Move On Up A Little Higher című dala. Ez minden idők legnagyobb példányszámban elkelt gospel lemeze, amely szó szerint hiánycikknek számított a boltokban.
Mahalia Jackson az egyik napról a másikra sztár lett, 1950-ben az első gospel énekesként léphetett fel a New York-i Carnegie Hallban, teltházas koncerteket adott világszerte. 1954-től rádióműsora volt, 1956-ban a legnézettebb amerikai tévéműsor, az Ed Sullivan Show vendége volt, 1957-ben gospel műsorával léphetett fel a newporti dzsesszfesztiválon, énekelt a Fehér Házban Eisenhower elnök előtt és John F. Kennedy beiktatásakor.
Az igazsághoz tartozik, hogy a hagyományos gospel hívei azzal vádolták, túl populáris lett, s szó szerint kiárusítja a műfajt – sikerei tetőfokán Mahalia akkora összegeket kért egy fellépésért, hogy azt kevés fekete templomi közösség engedhette meg magának.
Az ötvenes évek végétől sorra születtek legendás dalai, köztük a Precious Lord, a What Could I Do, a Walk In Jerusalem, Nobody Knows The Troubles I've Seen. Több filmben is szerepelt, s az amerikai zenetudományi akadémia az ő számára hozta létre a gospel kategóriát a Grammy-díjak között.
Mahalia Jackson a feketék polgárjogi mozgalmát is támogatta, ő énekelt Martin Luther King híres Van egy álmom... kezdetű beszéde előtt és a meggyilkolt tiszteletes temetésén is. A hatvanas évek végén csúnya válópere volt, az izgalmaktól több szívrohamon esett át és le is fogyott. A tempón azonban orvosai tanácsa ellenére sem lassított, mígnem 1971-ben egy müncheni fellépése során a színpadon esett össze. Minden idők legnagyobb gospel énekesnője 1972. január 27-én halt meg amerikai otthonában.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben