Kulturális örökség napjai – Programok Veszprém megyében

Létrehozás: 2011. szeptember 16., 14:37 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 14:38

Veszprém - Templomokba, tájházakba, műemléki sétákra, kulturális örökségünk csaknem harminc helyszínére várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjain a hétvégén Veszprém megyében. Forrás: MTI

A balatonfüredi római katolikus plébániatemplom építéstörténetéről Gyűrű Géza pápai prelátus tart ismertetőt szombaton. A templom 14 nagyméretű, 10 méteres magasságban elhelyezett keresztút képét a Bajor Királyi Festőakadémián kitüntetéssel végzett Protiwinsky Ferenc készítette.
A szervezők tájékoztatása szerint Balatonfűzfőn szombaton és vasárnap bemutatják az 1930-as években épült, használaton kívüli földalatti erőmű építőipari műtárgyait.
Klebelsberg nyomában címmel tart hagyományőrző városnéző sétát szombaton Balatonfűzfőn a Fűzfőfürdői Öregdiákok és Tanárok Baráti köre. Bemutatják az 1930-ban épült, szépen megőrzött, 2007-ben bezárt, idén "közszíntérként" megnyílt Klebelsberg iskolát. A séta során bejárják Máma XIII. századi romtemplomát és gróf Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter balatoni kultúrpolitikájának gyöngyszemeit: a 20-as években létrehozott Fűzfőfürdő villatelepet és a balatoni üdülőhely fennmaradt kulturális örökségeit.
A balatonkenesei műemlék tájházban berendezett kiállításon a látogatók a város helytörténetével, a paraszti háztartás eszközeivel, valamint a mesterségek dokumentumaival ismerkedhetnek meg.
A Bakony délnyugati lejtőin elterülő Magyarpolány ötstációs kálváriája, barokk egyházi műemlékei messze földről vonzzák az érdeklődőket, a tájházban a Polányiak életéről szóló állandó kiállítás is megtekinthető.
A devecseri Esterházy-kastély szombaton és vasárnap várja az érdeklődőket, akik bejárhatják az 1800-as évek végén barokkizáló-eklektikus stílusú lakóházzá épített műemléket és az ott működő könyvtárat.
Rőthy Mihály gazdag, csaknem háromezer darabból álló egyháztörténeti gyűjteménye - benne 18. századi imakönyvekkel, különleges keresztekkel, rózsafüzérekkel, szentképekkel, misekancsókkal és kelyhekkel, gazdagon díszített egyedi miseruhákkal -, a magyarországi vallási-kulturális turizmus kuriózuma látogatható a 2010-ben felújított kislődi római katolikus plébániaház klasszicista épületében szombaton és vasárnap délután.
Pápán a Pedagógus Művelődési Ház neoreneszánsz stílusú műemlék épületét, Közép-Európa egyik legrégibb kékfestő üzemét és a dunántúli református egyházkerület egyháztörténeti kiállítását nyitják meg a látogatók előtt.
Pécselyen és Somlószőlősön helytörténeti sétával várják az érdeklődőket, Tüskeváron a képesfa zarándokhelyig tartó esti barangolást szerveznek a kulturális örökség napjain. Gyulafirátóton a premotrei rend 1255-ben épült kolostorának romjánál Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó mesél szombaton délután.
A Zircen található Bakonyi Természettudományi Múzeumban a 2006-ban Csajágon előkerült mamutleleteket bemutató Jégkorszaki óriások a Bakony-hegységben című kiállítással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A zirci ciszterci apátsági bazilikában és a Reguly Antal Műemlékkönyvtárban is tárlatvezetéseket tartanak.
Veszprém megyében még Nagyvázsony, Várpalota, Monostorapáti és a közelmúltban átadott tihanyi Levendula Látogatóközpont kínálnak tartalmas szórakozást a hétvégére.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben