Kisvárosi zsidó napok Tokaj-hegyalján

Létrehozás: 2009. október 12., 15:22 Legutolsó módosítás: 2009. október 12., 15:37

Tokaj – Kisvárosi zsidó napokat tartanak Tokajban és környékén október 23. és 25. között, a háromnapos rendezvény a zsidó vallás, kultúra, gasztronómia és életmód szinte valamennyi területét felölelni: előadások, koncertek, irodalmi, valamint gasztronómiai programok várják az érdeklődőket. Forrás: kulturpart.hu

A helyszín nem véletlen, hiszen Tokaj és környéke a magyarországi zsidó örökség legszebb helyszínei, amelynek számos zsinagógája, neves rabbija, "csodarabbija", temetője őrzi, őrizte a zsidóság emlékét. 

Szerepük nem csupán a magyar bor exportjának megteremtésében, de a hazai szőlőművelésben és nemesítésben is jelentős volt. Az első zsidó kereskedők még a XVII. században érkeztek Tokaj-hegyaljára, elsősorban bort kerestek rituális célra. Egy 1609-es okiratban – amely a mádi szürettel foglalkozik – található utalás arra, hogy a lengyel borkereskedők között szép számmal voltak zsidók is.
A történelem évszázadai alatt pedig a zsidók teljes jogú állampolgárokká váltak, jelenlétükkel hozzájárultak a táj gazdasági, kulturális, vallási fejlődéséhez, új hazára lelve. 

Ezt az emlékekben, kultúrában, vallási hagyományokban gazdag múltat igyekeznek a fesztivál szervezői feleleveníteni, helyi borkereskedők, éttermek, panziók és szállodák bevonásával. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára, szeretnék a zenén, a gasztronómián és az irodalmon keresztül megmutatni kultúrájuk és vallásuk sokszínűségét. A zenei programokhoz kiváló helyszínt nyújt a közelmúltban teljesen felújított tokaji zsinagóga és színházterem épületegyüttese.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben