Kiállítják a keleti és a nyugati szenteket

Létrehozás: 2010. július 23., 08:50 Legutolsó módosítás: 2010. július 23., 09:02

Ahol az ég és a föld összeér címmel látható a Monostory Viktória munkáiból álló ikonkiállítás Pécsett, a Xavéri Szent Ferenc görög katolikus templomban július végéig. Monostory neveltetéséből adódóan egyaránt ábrázol keleti és nyugati szenteket, ami igen szokatlan ebben a műfajban. Forrás: stop.hu / EKF

Monostory Viktória Sátoraljaújhely szülötte, innen ered a szakrális művészetek iránti vonzalma. Tanulmányokat folytatott a nyíregyházi Főiskola olasz-rajz szakán, majd a pécsi Egyetem Művészeti Karán. 1991 óta Hajdúdorogon él és tanít az itteni Görög Katolikus Gimnáziumban. Művészi pályájában a püspöki székhely meghatározó jelentőségű volt, a keleti keresztény művészet, elsősorban az ikonfestészet iránti elkötelezettsége itt, a „görög katolikus Rómában" teljesedett ki. Munkái főleg szűkebb pátriájában számos görög katolikus templomot díszítenek, egyebek mellett Tégláson, Debrecenben, Kokadon, Fábiánházán, Nyíracsádon, Nagyecseden, Balkányban, Komlóskán, Ópályiban, vagy éppen Nyíregyházán.

Monostory 15 éve fest ikonokat. A művész többféle technikával készíti munkáit: fest fára tojástemperával, zománcikonokat éget, mozaikikonokat rak össze, dolgozik üveggel, de fest textilre is, mi több, rézkarcot és freskót is készít.

Amint azt a pécsi tárlat megnyitóján dr. Nagy Márta bizantinológus hangsúlyozta: alkotásaiban a hagyomány dominanciája mellett a tradíció és – amennyiben az ortodox művészet vonatkozásában egyáltalán szabad ezt a fogalmat használni – a modernség nyújtott egymásnak kezet.

Erről árulkodik többek között az, hogy az ikonfestészetben korábban nem ábrázolt szenteket is megformáz, mint például Assisi Szent Ferencet vagy Szent Ritát, azaz a nyugati egyház szentjeit. „Édesanyám görög katolikus volt, édesapám pedig római volt, így az ember lánya mindkét féle templomot látogatta gyermekkorában. Így mindkét egyház, vallás hatással volt rám" – mondta erről az ikonfestő.

A tárlat július 30-áig látható Pécsett, a Xavéri Szent Ferenc görög katolikus templomban. Monostory Viktóriától megtudtuk: a munkák július 30-a után további kiállításokra utaznak, várhatóan Debrecenbe és Miskolcra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben