Kiállítás Tihanyban: Kereszt nélkül nincsen élet

Létrehozás: 2010. április 22., 11:03 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 11:20

Tihany – A Tihanyi Apátsági Galériában három alkotó – Jáger István grafikus, Máder Indira kárpitművész és R. Törley Mária szobrászművész – szakrális alkotásaiból nyílt nemrég reprezentatív tárlat. Kereszt nélkül nincsen élet, szenvedés nélkül nincsen művészet – mutatott rá Korzenszky Richárd perjel a tárlat megnyitóján –, hiszen minden igazi művészet forrása a szenvedés, amely emlékeztet és figyelmeztet a kereszt értelmére: a szenvedésből születik az igazi élet. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

Az ünnepélyes megnyitón Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész és Fekete György Munkácsy-díjas iparművész, belsőépítész méltatta az alkotók munkáját, kiemelve, hogy azokból az ember alapvető húsvéti dimenziója tárul fel, ahogy az érlelődő gondolat nyomán a tervből, a skiccekből, a kifeszített szálakból, színes fonalak tengeréből, a mintákból s az idomtalan anyagból annyi fáradság után megszületik a gobelin-kép, illetve a kő- vagy bronzszobor. A műalkotás mindig új teremtés, és Isten üzenetét hozza a világ számára.

A tárlaton Jáger István Balaton-felvidéki keresztábrázolásai (köztük a tihanyi IV. Károly kálvária hajdani korpuszai) láthatók grafikai megfogalmazásban, valamint Máder Indira filozofikus, biblikus témákat megjelenítő meleg színű textiljei és R. Törley Mária bronzplasztikái, Madonna-ábrázolásai, keresztúti reliefjei.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Sunyovszky Szilvia színművész versekkel, valamint Horváth Anikó csembalóművész és Edőcs Tamás fuvolaművész. A tárlat május 16-ig tekinthető meg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben