Kiállítás nyílt a Szombathelyi Katolikus Püspöki Levéltárban

Létrehozás: 2010. október 13., 14:37 Legutolsó módosítás: 2010. október 13., 14:37

Szombathely – A Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében nyílt meg a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár előadótermeiben a plébániák levéltárának anyagát bemutató kiállítás, melyet Zágorhidi Czigány Balázs vasvári múzeumigazgató nyitott meg október 8-án. Forrás: Magyar Kurír / Cselenkó Borbála

Az első teremben a Szombathelyi Püspöki Levéltár és a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalani Levéltár tervrajzaiból és térképeiből mutatunk be fotómásolatokat és eredeti példányokat. Kiállításra kerültek többek között a szombathelyi székesegyház, valamint az egyházmegyei levéltárnak jelenleg otthont adó Eölbei-ház tervrajzai másolatban; a püspöki sörház 1837-es Vojta Donát-féle tervrajza, helyszínrajza pedig eredetiben. Ezenkívül a káptalani levéltár gyűjteményéből három, kézzel rajzolt térkép is megtekinthető eredeti példányban a kiállított dokumentumok között.

A térképeket és tervrajzokat bemutató terem egyben előadóteremként is szolgált. A kiállítás megnyitását követően ugyanis a levéltár egész nap fogadott iskolai csoportokat; a kiállított anyag bemutatásán kívül Pál Ferenc levéltáros kivetítővel szemléltette az internetes adatbázisok használata nyújtotta lehetőségeket a levéltári források, különösen a térképek használatában.

A plébániák történelme az egyház történelme – szerepel az ismertetőben: a kiállítás fő részét az Eölbei-ház márványtermében berendezett plébániai levéltári anyag bemutatása képezi. A látogatók tematikusan tekinthetik meg a plébániák által őrzött iratanyag típusait, megismerkedhetnek annak értékével és gyakran a jelenben is betöltött fontos szerepével.

A kiállítás nagy részét csak október végéig lehet megtekinteni, de a  püspöki levéltár tervezi, hogy a jövőben folyamatosan, időről időre megújulva újabb és újabb levéltári dokumentumokat mutat be az érdeklődők számára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben