Kiállítás nyílik II. János Pál pápáról – Misét tartanak a kiállítás előtt

Létrehozás: 2009. március 29., 11:32 Legutolsó módosítás: 2009. március 29., 11:32

Budapest – II. János Pál pápáról nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a VAM Design Centerben, ahol látható lesz többek között egy róla készült élethű szobor és az egyházfő imakönyve, amelyet Erdő Péter bíborosnak ajándékozott. Forrás: MTI

Kiállítás nyílik II. János Pál pápáról – Misét tartanak a kiállítás előtt

II. János Pál

A megnyitó előtt szentmisét tart a Nagymező utcai katolikus templomban Juliusz Janusz apostoli nuncius és Horváth Zoltán plébános – közölte Puskás Balázs, a tárlatot szervező magyar katolikus ifjúsági szervezet, a Mission is Possible vezetője.

A szervező utalt arra, hogy az „Íme az ember” elnevezésű, június 2-ig tartó tárlat hármas jelszavát II. János Páltól kölcsönözték: hitelesség, emberség, szeretet. Ezek az irányelvek töltötték be a pápa munkásságát, amelyek megjelennek a pápát legszemélyesebb pillanataiban megmutató fotókon is. Így látható lesz a pápa síelés közben, kiránduláson, imádság közben és nevetve is – mondta.

Ugyanígy megörökítették az 1981-ben ellene elkövetett merényletet is, valamint látható Teréz anyával és II. Erzsébet brit királynővel folytatott eszmecseréi közben – mondta.

Látható a pápa a fotókon akkori is, amikor a U2 együttes énekesének, Bonónak a napszemüvegét felpróbálva köszöntötte a világhírű művészt, de az optika azt is megmutatja, ahogyan a pápa a dalai lámával és a kubai kommunista párt vezetőjével, Fidel Castróval találkozott. A fotókat a pápa személyi fotósa, Arturo Mari készítette, aki 51 éven keresztül látta el ezt a tisztséget 2008-ig, és a megnyitón ő vezeti végig a látogatókat - folytatta Puskás Balázs.

A fotókon szerepel magyar politikusok körében is a pápa, így Mádl Ferenc és Göncz Árpád korábbi köztársasági elnökökkel, Antall József és Horn Gyula volt miniszterelnökkel – fűzte hozzá.

Puskás Balázs közölte: a pápa személyes tárgyai közül is állítanak ki, egyebek mellett papi öltözete, bíborosi ruhái, egy pár cipő, egy Afrikában használt sétabot és három, sportolóktól kapott kupa lesz látható, továbbá az a püspöksüveg, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, eszergom-budapesti érsek tőle kapott kinevezésekor – közölte.

A pápát ábrázoló életnagyságú és teljesen élethűen lefestett szobrot is megtekinthetik majd az érdeklődők, amelyet Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek adományozott a kiállítás idejére a palotájából. Ő volt egyébként II. János Pál pápa személyi titkára püspökké kinevezésétől haláláig – mutatott rá.

Kitért arra, hogy látható majd a tárlaton a pápa 1996-os pannonhalmi látogatásakor használt imazsámolya, illetve Juliusz Janusz adományaként egy kehely, amit 1991-ben használt a misézéskor Magyarországon. Látható ezenkívül ugyanennek a látogatásának egy másik emléke, a Szent István-bazilikából való emlékkönyv.

A tárgyak személyes, mindenki számára közvetlen légkört és üzenetet teremtenek, amelyek megmutatják, hogy „a papi öltözet mögötti egyházfő kíváncsi, ember- és humorszerető volt” – tette hozzá.

Puskás Balázs kijelentette: hívők és nem hívők, illetve minden felekezethez tartozók egyaránt megtalálhatják a kiállításban a ma emberének szóló üzenetet: a szeretet, tolerancia és a testvériesség hirdetését.

A tárlathoz kapcsolódnak különböző kulturális programok: politikai kerekasztal Erdődy Gábor volt vatikáni nagykövet, Gergely Jenő és Török József egyháztörténészek részvételével, illetve Tóth Vera énekesnő és Stan Fortuna ferences szerzetes rapper közös koncertje. Ezenkívül egy másik alkalommal Hegedűs Endre zongoraművész koncertjén olyan zeneművek csendülnek fel, amelyeket II. János Pál különösen kedvelt – fűzte hozzá.

II. János Pált Karol Wojtyla krakkói érsekként 1978-ban választották meg pápának, 455 év után ő volt az első nem olasz ebben a tisztségben. A négy éve elhunyt katolikus egyházfő ismert volt reformtörekvéseiről, melyek között szerepelt az egyházi intézményrendszer átláthatóvá alakítása, az egyház emberközelivé tétele, s folyamatosan törekedett a teológiai dogmatika revíziójára. Azt is hirdette, hogy a hit és a vallás elsősorban személyes, közösségi élmény.

II. János Pál pápa egész életében szorgalmazta a felekezetek közötti párbeszédet és a nők egyenjogúságát, folyamatosan felszólalt a nőket ért erőszak ellen. Pontifikátusa alatt 104 apostoli utazást tett, ezzel kimagaslóan ő a legtöbbet utazó pápa.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben