Kiállítás: Egyiptom rejtélyes öröksége – a bölcsesség hazája

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. április 16., 12:08 Legutolsó módosítás: 2009. április 16., 12:09

Az Egyiptom iránti érdeklődés már az ókorban is óriási volt. Görögök és más népek fiai Egyiptomba jártak tanulni az akkori Per-anh, élet házának nevezett egyetemekre. Hérodotoszt, a történetírás atyját még ebben az utolsó, hanyatló időszakban is ámulatba ejtették a piramisok és a templomok, a halálhoz kötődő rítusok, de még a hétköznapi ember erkölcse is. Forrás: gondola.hu

A reneszánsz újra felfedezte Egyiptomot a Nyugat számára, és romjainak, szimbólumainak látványa máig kíváncsiságot és vonzalmat ébreszt. Elkápráztatnak a különleges építményei, az alkotásaiból sugárzó szépség és a rejtély, hogy miként tudott újra és újra feltámadni a zűrzavaros átmeneti korokból. Mélyebben belemerülve történelmükbe felfedezzük, hogy mindenekelőtt az igazság és az igazságosság kérdése érdekelte őket, valamint a lélek földi és túlvilági sorsa. Tudós papok kutatták az ember és a világegyetem kapcsolatát, a természeti törvények megjelenését a társadalomban, az emberhez illő életritmust, amelyet a ciklikusan ismétlődő időben találtak meg, szemben a ma uralkodó lineáris szemlélettel... – mindezekből különleges szokásrendszer és életritmus alakult ki a Nílus völgyében.

És rádöbbenhetünk arra, hogy olyan természetközeli civilizációval van dolgunk, amely a mai világunk gondjaira alternatív megoldásokat kínál, és amelynek világnézete a szellemi értékeket részesítette előnyben. Talán éppen ez az, amiért érdemes elgondolkodni egyiptomi örökségünkön, miközben saját válaszainkat keressük az örök emberi kérdésekre.

A kiállítást és vásárt a Fiatal Művészek Galériája és az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület közösen szervezi.
A kiállítás helyszíne: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest, 1103 Kada u. 38-40
Megnyitó: 2009. április 28. kedd, 16.00
A kiállítás ideje: 2009. április 27. hétfő - május 8. péntek (hétvégeken és május 1-én a kiállítás zárva tart)
Nyitvatartás: hétköznapokon 10.00 - 17.00 óráig

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben