Keresztény programok is voltak a Művészetek Völgyében

Létrehozás: 2011. augusztus 02., 11:17 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 02., 11:17

Az idén három településen (Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd) zajlott a Művészetek Völgye rendezvénysorozata (július 22-31.), melynek keretében számos keresztény lelkiségi, kulturális program is várta az érdeklődőket. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

A katolikus templomokban klasszikus és egyházzenei koncerteket, művészeti és lelkiségi előadásokat, szakrális kiállításokat szerveztek. A Kispest Wekerle-telepi Szent József-templom kórusa adott hangversenyt Kapolcson és Vigántpetenden is, Liszt Ferenc Via Crucis című megrendítő művét mutatta be. Koncertezett az Excanto régizenei együttes barokk muzsikával, s bemutatkozott az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Bach, Liszt és Szokolay Sándor műveivel.

Taliándörögdön minden délután Illés Sándor plébános misét celebrált. Egyházművészeti előadássorozat keretében Felhősi István festőművész, restaurátor a település és a környék templomairól, valamint a román, a gótikus, a reneszánsz, a barokk és Trianon előtti és utáni művészeti stílusok egyházművészeti, összművészeti szerepéről beszélt. Külön előadást szentelt Bucher Xavér festőművész bemutatására, akinek jellegzetes falképei gazdagítják a térség templomait. Zenetörténeti előadásokat tartott M. Tóth Antal egyetemi tanár, Kapolcson ikon-, Taliándörögdön biblikus témájú csuhékiállítás nyílt, és a Magyar Karitász 80. évfordulója alkalmából egyházmegyei tárlatot rendeztek. 

A szakrális líra képviselőinek (Dsida Jenő, Weöres Sándor, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc…) megzenésített verseivel koncertezett Kapolcson a Kaláka, a Sebő együttes, a Kosbor-trió és a Misztrál zenekar.

Fogyatékkal élőkkel foglalkozó, őket foglalkoztató keresztény szellemiségű szervezetek mutatkoztak be Kapolcson és Taliándörögdön. Köztük a piliscsabai Summa Vitae Alapítvány, a Bárka Műhely és a biatorbágyi Kerámia Műhely, amelyet még a Hit és Fény Közösség értelmi fogyatékosainak foglalkoztatására Hagyó József atya indított el 1989-ben, s ahol a Premontrei Női Kanonokrend által működtetett nappali szabadidő ellátó is segíti a bentlakók fejlesztését. A közösségek elhozták és árusították a lakóik által készített értékes kézműves termékeket, bemutatót is tartottak azok készítéséből, melybe bekapcsolódhattak  az érdeklődő gyermekek, felnőttek. Taliándörögdön Hagyó József atya misét celebrált a közösségeknek, hálát adva együttérző és támogató szolgálatukért.

A lelki programok egyik csúcspontja az utolsó napon a vigántpetendi templomban bemutatott folklórmise volt. A bagi Muharay hagyományőrző együttes népviseletbe öltözött tagjai és a Fix Stimm Zenekar szolgálata nyomán életre kelt egy régi szép hagyomány: az ünnepélyesen egybegyűlt faluközösség jelenlétében Illés Sándor plébános Isten áldását kérte a mise elején az egy hete összeesketett fiatal párra; a termékenység, a szülés kegyelmét a fiatalasszonyra, valamint áldást a születendő gyermekekre.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben