Karácsonyi gyertyaláng a rászorulók megsegítésére

Létrehozás: 2011. november 24., 13:59 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 13:59

A Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat Karácsonyi gyertyaláng címmel rendezvényekkel egybekötött adományozási akciót indított útjára. Az akciót támogatja a katolikus egyház, az adományokat a Mindszenti plébánia gyűjti. Az akció fővédnöke Palánki Ferenc segédpüspök és Pfliegler Péter alpolgármester. Forrás: C-Press, minap.hu

A lakosság tehetősebb és szegényebb rétegei közt egyre mélyül a szakadék. Ennek első sorban a gyermekek a kárvallottjai, sokszor áldozatai, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy milyen családba születtek. A rendezvénnyel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a szegénységre, a rászoruló gyerekek legalább karácsonykor érezzék a szeretetet. Ezért hoztuk létre a Karácsonyi gyertyaláng 2011 akciót. A semmiről indultunk. Palánki Ferenc segédpüspök, és Pfliegler Péter alpolgármester azonnal igent mondott, amit szeretnék megköszönni – fogott a karitatív akció ismertetésébe a szerdai sajtótájékoztatón Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A karácsony kettősségének megfelelően a kézzel fogható ajándékok mellett a lelki feltöltődésre is gondoltak a szervezők. Minél több rászoruló gyermekhez szeretnének eljutni az adományokkal, a programokkal.

Ennek keretében gyermekrajz pályázatot hirdetnek. Szeretnének ingyenes ételosztást is szervezni Miskolc különböző részein a történelmi egyházak bevonásával, hogy a meleg étel mellé meleg hangú beszélgetéseket is kapjanak. A hit segíthet a magányt oldani – jelentette ki Váradi Gábor.

December 20-ára egész napos programot szerveznek játszóházzal, betlehemezéssel, koncertekkel, szórakoztató gyerekműsorokkal. A felajánlások függvényében a sportcsarnokban vagy valamelyik iskola tornacsarnokában.


„Nagy örömmel adunk helyet a Mindszenti plébánián az adománygyűjtésnek. A katolikus egyházban 2011 a család éve, ezért itt a helyünk, boldogan csatlakoztunk az akcióhoz. Erőnkhöz és lehetőségeinkhez mérten minden támogatást megadunk, hogy az isteni szeretet ünnepén segítsünk a rászoruló gyerekek ünnepének a teljesebbé tételében” – jelentette ki Koós Ede érseki megbízott, az egyházmegye cigány pasztorációjának a vezetője, egyben megerősítette, hogy az egyházi elfoglaltsága miatt távol lévő Palánki Ferenc segédpüspök örömmel vállalta a fővédnökséget. A Mindszenti plébánia hivatali időben várja és gyűjti a tárgyi adományokat. Arra kérik az adakozókat, hogy a csomagolásra írják rá Karácsonyi gyertyaláng 2011. 

„A legtöbb ember karácsonykor magába fordul, elgondolkodik életén, fogadalmakat tesz. Legalább ilyenkor segítsünk, akin tudunk, hiszen szükség van a segítségre, a karitászra. Ilyen lehetőség ez a rendezvény is. Gondoljunk a gyertyaláng melegére, az egymás iránti szeretetre, főleg a gyerekek irányába, hiszen ők ártatlanok, szülessenek bármilyen családba, legyenek bármilyen színűek. Sajnos sok a rászoruló, roma és nem roma egyaránt. A sajtó útján is szeretném felkérni a miskolci polgárokat, vállalkozókat, civil szervezeteket, akik tudnak, segítsenek a rászorultakon ruhával, sporteszközzel, játékkal, tartós élelmiszerrel” – jelentette ki Pfliegler Péter alpolgármester. Elmondta, hogy Miskolc vezetése missziónak tekinti a segítést, amely szerves része a munkahelyteremtés, minél többen éljenek újra fizetésből, bérből, ne szoruljanak adományra. Egy ilyen lépés volt a keddi drótgyári alapkőletétel is. Reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már az új üzem dolgozói adhatnak majd adományt... Az alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy személy szerint is csatlakozik az akcióhoz, első sorban ruha és játék adománnyal, valamint tartós élelmiszer adománnyal próbálja tartalmasabbá tenni a rászorulók számára az ünnepi ebédet.

„Ismerem az ország nehéz helyzetét, sokan önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Az adakozás a szeretet megnyilvánulása, adni öröm. Bízom benne, hogy vannak még a városban jószívű istenhívők” – jelentette ki Lakatos Ernő, a kisebbségi önkormányzat alelnöke.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben