Kálvin-év 2009: Összegyűjtöttük a kiállításokat, alkalmakat, rendezvényeket

Létrehozás: 2009. október 01., 11:30 Legutolsó módosítás: 2009. október 01., 11:38

A Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából meghirdetett Kálvin-emlékév számos programmal és kiadvánnyal várja az érdeklődőket. A Litera Nemzeti állatkert című, nemrég indult sorozatát is egy jelentős reformáció korabeli mű, Heltai Gáspár Száz fabulája ihlette. Forrás: litera.hu

Kálvin János (1509-1564) születésének 500. évfordulóját ünnepeljük ez évben. A Kálvin-emlékévben a Magyarországi Református Egyház  felekezeti rendezvényekkel, kiállításokkal, konferenciákkal, kiadványokkal emlékezik Kálvin János életére és életművére.

„A modern Európa úgy tekint a reformációra, mint a felnőtt kor kezdetére. A középkor szűkre szabott látóhatárát a reformáció hirtelen a végtelenig tágította ki” – olvasható az NKA KincsTár oldalán. Tekintettel az európai reformáció jelentős, magyar kultúrát átható szerepére az egyházi programok mellett  a reformáció szellemiségét, örökségét és kulturális hatásait feltáró rendezvények is szerepelnek a programok között, megjelentek, illetve még ez évben megjelennek kiadványok, CD-k, sőt egy ritkaságokat tartalmazó, oktatóanyagként is használható multimédiás DVD is.

Kiállítások a Kálvin-évben

A Sárospataki Református Kollégium és a Rákóczi Múzeum két helyszínen, azonos időben rendezett kiállítást, amelyek még pár napig, szeptember 27-ig látogathatóak. Október 31-ig tartó, tudományos konferenciát és zenei rendezvényeket is felölelő programsorozat csatlakozik a tárlatokhoz. A Rákóczi Múzeum Kálvin kontra katolicizmus kiállítása Észak-Magyarország egyházművészeti emlékeit mutatja be, láthatóak Szepességből, Sárosból és a bányavárosokból származó szobrok, oltárok, asztalosmunkák, oltárképek, hímzett miseruhák: az ötven kiállított tárgy a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum kincse. A Református Nagykönyvtárban közel félszáz tárgy „beszéli el” a kálvini egyház történetét, különös tekintettel a könyv- és iskolakultúrára.

A Budapesti Történeti Múzeum a Kálvin-évfordulóra a Reformátusok kulturális öröksége a Duna mentén című tárlatával emlékezik. A kiállítás bemutatja a dunamelléki református népesség kultúráját és vallási életét, bevezet a térség magyar kultúrára, irodalomra, művészetekre és tudományra tett öt évszázados hatásának részleteibe, az egyházművészet és a tárgykultúra világába, de számbaveszi mindazt a gazdag szellemi kincset is, amit a kor jelentős írói, művészei, tudósai létrehoztak, köztük Sztárai Mihály, Szenczi Molnár Albert, Arany János, Jókai Mór vagy Fülep Lajos. A kiállításon Kecskemét, Cegléd és Nagykőrös példáján keresztül a mezővárosi polgárság életmódjáról, tárgykultúrájáról, illetve az elit- és népi kultúra kölcsönhatásairól is „szó esik". Az archaikus néprajzi és vallási jegyeket őrző ormánsági paraszti kultúra  és a templomművészet áttekintő megismerése mellett arról is tájékozódhatunk, miként vált Pest-Buda, majd Budapest fokozatosan református központtá. Láthatóak Sylvester János Újszövetség-példányai, a Ráday család gyűjteményéből Cranach festményei, Mányoki Ádám portréi, Barabás Miklós és Csók István festményei, valamint Szentpéteri József európai hírű remekei. A kiállítás 2009. október 30-án nyit, és 2010. január végéig tekinthető meg.

Október végéig látogatható a Debreceni Református Kollégiumban a Kálvin János 500 éve című kiállítás, amely a francia származású genfi reformátor életművének hatásait vizsgálja, tárgyi emlékek sokaságának felvonultatásával. A kiállítás nem véletlen került Debrecenbe, a kálvini reformáció központjába, ahol 1567-ben a reformáció magyarországi kálvini ága elfogadta a Heidelbergi Kátét és a II. Helvét Hitvallást. A kiállítás helyszíne a Kollégiumi Nagykönyvtár.

Fesztiválok, zenei rendezvények, irodalom

A Református Zenei Fesztiválokon (idén a VI.-ra került sor) számos tradicionális egyházi zsoltár, ének, kórusmű és hangszeres muzsika hallható. A Művészetek Palotájában 2009. július 3-án került sor a Református Énekek VIII. hangversenyére, amelyen a református énekeskönyv zsoltárai, fohászai és énekei csendültek fel 350 fős kórus és szólisták előadásában orgonakísérettel, improvizációs játékkal, a közönség bevonásával.

2009 nyarán – július 23-26. között – már lezajlott a Vizsoly a Biblia Bölcsője Kulturális Rendezvénysorozat 2009 elnevezésű program is.  Mint köztudott, Vizsolyból származik az első teljes magyar nyelvű Biblia. Erre emlékezve rendezik meg minden évben immár hagyományos eseménysorozatukat a vizsolyiak, amelyen ez évben is számos hangverseny, koncert, színházi előadás és képzőművészeti kiállítás várta a látogatókat.

Portálunkat, a Literát Heltai Gáspár Száz fabula című, 1566-ban megjelent műve inspirálta a Nemzeti állatkert című sorozat indítására. Az ezópuszi fabulák nyomán született, tanulságos állatmesék szépprózai feldolgozásai termékeny műfaji mintának ígérkeznek. A Litera nemrég indított szériájában játékra hívja a kortárs szerzőket és a még fel nem fedezett tehetségeket. A felkért íróknak, illetve a hamarosan meghirdetendő pályázatra jelentkezőknek a Heltai-fabulák mintájára mai, aktuális tanulsággal szolgáló kisprózai művet, modern állatmesét kell írniuk, amely ötvözi a mesék, a közéleti tárgyú írások, tárcák, jegyzetek vagy más publicisztikai műfajok sajátosságait. A tehetségkutató pályázatot szakmai zsűri bírálja majd el, de a pályaművek között nem csak a zsűri rangsorol, a munkákról közönségszavazás is dönt majd.

A Magyarországi Református Egyház az idén nyáron (július 21-és 25. között) negyedik alkalommal rendezte meg a Csillagpont ifjúsági találkozót a Tolna megyei Fadd-Domboriban. A református fiatalok találkozóján más programok mellett olyan színházi előadásokat tekinthettek meg a jelenlévők, mint Visky András Júlia című monodrámája.

Október a reformáció hónapja

Október a Reformáció Hónapja mottóval idén is színes programsorozatot indít útjára a négy magyarországi történelmi protestáns egyház, Biztonság - Bizalom - Bizonyosság címen. Egész hónapban és aztán is egyházi és kulturális programok várják az érdeklődőket országszerte. Az Evangélikus Egyház október 1-jén nyitja meg az ünnepi programsorozatot. A reformátusok pedig többek közt november 5-én és 6-án egyháztörténeti vetélkedőt terveznek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának szervezésében. A további programokról bővebb információk a Magyarországi Református Egyház honlapján várhatóak.

A Reformáció Hónapja keretében rendezik meg a XVI. Protestáns Kulturális Est című rendezvénysorozatot, melynek fő helyszíne hagyományosan a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház. Részletek szintén később várhatóak a mozi honlapján.

CD-k, DVD-k, kiadványok

A Kálvin-évforduló alkalmából számos témába vágó CD és DVD jelenik meg. A Magyar kancionálé című CD-n zsoltárok és népénekek jubileumra született feldolgozásai hallhatóak, kiadója az Etnofon Records. 

A Ritkaságok és relikviák a reformáció évszázadából című DVD-n tájékozódhatunk a magyarországi reformáció történetéről, irodalmáról, kislexikonja segítséget nyújt a gyors és egyszerű használathoz. A DVD-n szerepel többek között Heltai Gáspár Száz fabuláinak 1566-os kiadása, az író saját javításaival, illetve Bornemissza Péter Prédikációi 1584-ből, korabeli bőrkötésben. A DVD-n megtekinthető könyvek, kéziratok, levelek és korabeli képek május végéig voltak láthatók a budapesti Alexandra Antikvárium Reformáció-kiállításán.

A Kálvin-évre idén jelenteti meg az Országos Széchényi Könyvtár és a Balassi Kiadó Kálvin János: Institutio Christianae religionis című művét hasonmás kiadásban. A kálvinizmus alapműveként számon tartott, 1500 lapot meghaladó tanítás négy könyvből áll, melyek Istenről, a Megváltó Jézusról, a Szentlélekről és az egyházról szólnak. Az írás a kálvinizmus alapvető és legfontosabb tanait egyszerűen, érthetően, szemléletes példákkal, a felmerülő ellenérvek és vallási felfogások részletes cáfolatával a Szentírás útmutatásai alapján mutatja be. Az 1624. évi hanaui kiadás egyedülálló címlappal jelent meg, amelyről temérdek értelmezés született a magyar szakirodalomban. 

Konferenciák 

Két konferenciát is rendeznek az évforduló kapcsán. A Károli Gáspár Református Egyetem a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiumával, a MTA Irodalomtudományi Intézetével és az Erdélyi Múzeum Egyesülettel közös szervezésben kétnapos konferenciát tervezett. Az előadássorozat témája Kálvin hatása az egyetemes szellemi kultúrában, a teológiai gondolkodásban, az etikában, a nyelvfejlődésben, az irodalomban és a művelődéstörténetben.

A Vértesaljai Egyházmegyei presbiteri konferenciára nemrég, szeptember 12-én került sor a Cecei Református Gyülekezetben.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben