Jézus nyomában

Létrehozás: 2009. március 27., 11:30 Legutolsó módosítás: 2009. március 27., 11:31

Budapest – Bibliai témájú épületeket és helyeket mutat be péntektől a budapesti Polgár Szalon. A tárlaton Horváth Botond felvételeit tekinthetik meg az érdeklődők. Forrás: kultura.hu, MTI

A fényképező egyetemista fiatalember elmondta: gyermekkorától vallásos nevelést kapott, most is rendszeresen ministrál egy budapesti római katolikus templomban. A vallási témák iránti érdeklődése egy 2007-es, Bolberitz Pál teológia professzor által szervezett zarándoklaton egészült ki a fotózással, ahol a legtöbb bibliai témájú fontos épületet és helyet lefényképezte. Ezek a felvételek képezik a mostani kiállítás alapanyagát. 

Horváth Botond arra is kitért, hogy ükapja testvére, Viszolajszky Károly felvidéki plébános volt az első zarándokok egyike Magyarországról, akik a Szentföldre látogattak. Felmenője ottani benyomásairól útinaplót is írt 1887-ben, ennek könyvkiadását is tervezik. Ő volt az, aki az egyik jeruzsálemi templomban otthagyta a magyar nyelvű Miatyánkat, miután már több mint száz nemzet szintén megtette ugyanezt.

Elmondása szerint a kiállításon láthatók egyebek mellett a Genezáret-tó partján álló templomok, a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika, illetve az a kumráni barlang, ahol a Biblia szövegét tartalmazó Holt-tengeri tekercseket megtalálta egy pásztorfiú, miközben elcsatangolt bárányát kereste. Látható a kiállításon a betlehemi templom is, ami Jézus születésének állít emléket, a jeruzsálemi Siratófal és a Szikla-dóm, továbbá a kafarneumi zsinagóga és az akkói keresztes lovagvár, de megtekinthetők azok az ellesett pillanatok is, amelyeket arab emberekről készített – folytatta.

Horváth Botond elmondta még, hogy a kiállításon bibliai szövegekkel is kiegészítik a képeket és távoli ősének Egy zarándoklat élményei Egyiptomban, Jeruzsálemben és Rómában című útinaplójából is idéznek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben