Isten evolúciója – Könyvbemutató a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. április 26., 13:42 Legutolsó módosítás: 2010. április 26., 13:42

Robert Wright történelmi, szociológiai és antropológiai megközelítésben mutatja be a vallások kialakulását és elemzi a hit folyamatos változását. Ez a gondolkodásra késztető könyv a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is vitára sarkallta a hozzáértőket. Forrás: hvg.hu

A szerző Isten evolúciója című könyvében a vallások eredetét és fejlődését konkrét, történelmi és életszervezési tényekre való hivatkozással magyarázza, ugyanakkor lenyűgöző módon érvel amellett, hogy ez a fajta materialista megközelítés egyáltalán nem zárja ki a vallásos világnézet érvényességét. Sőt valójában megerősíti azt. Wright szerint a vallásos útkeresés egyáltalán nem értelmetlen és a modern tudományos világképet elfogadva is lehet hinni valamiben, amelyet joggal nevezhetünk isteninek.

A másik, napjainkat különösen foglalkoztató kérdés a civilizációk harca, a zsidó-keresztény nyugat és az iszlám világ közötti feszültség. A szerző elsősorban arra keresi a választ, hogyan tudnának a világ ábrahámi vallásai békében élni egymás mellett. Hangsúlyozza: kölcsönös tolerancia nélkül ma mindannyian bajban vagyunk, ezért olyan istenre lenne szükségünk, akinek könyörülete átfogja a globális világot.

Ez a gondolkodásra késztető könyv a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is vitára sarkallta a hozzáértőket. Gábor György vallástörténész, Rostoványi Zsolt orientalista, Szöllős Péter egyetemi tanár és Kiss Ulrich jezsuita szerzetes szállt ringbe, hogy vitatkozzanak a könyvvel és egymással. Olvasson bele!

Videó:

http://hvg.hu/itthon/20100425_isten_evolucioja?s=hk

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben