Isépy Tamás gyűjteményéből nyílt könyvtár Hódmezővásárhelyen

Létrehozás: 2011. november 07., 10:41 Legutolsó módosítás: 2011. november 07., 16:09

Hódmezővásárhely – Isépy Tamás 2004-ben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő 13.300 kötetes gyűjteményéből nyílt könyvtár a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban pénteken. Forrás: MTI

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az avatóünnepségen kijelentette, Isépy Tamás megérdemli, hogy nevét soha ne feledje el a szabad Magyarország. „Makacs, törhetetlen gerincű, állhatatos demokrata volt", azokban az évtizedekben is, amikor sokan fontosabbnak tartották a nemzetnél a pártot, Európánál az internacionalizmust, a szabadságnál a szocializmust – mondta a házelnök.
Úgy fogalmazott: „az írástudóknak egy emberről a könyvtára sokkal többet elmond", mint bármilyen lexikonból vett szócikk. Az Alföld vagy Magyarország eljövendő vagy éppen már meglett értelmisége az új könyvtárban többet felfedezhet majd Isépy Tamás szellemi hagyatékából, mint bárki más.
Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője hangsúlyozta, Hódmezővásárhely „nagy kisvárosa az Alföldnek", szellemisége, kulturális hatása messze túlnő a település határain. Isépy Tamás a rendszerváltozás meghatározó politikusa volt, legendás barátja Rapcsák Andrásnak, a város korábbi polgármesterének. Kettőjük kapcsolata az egyik oka, hogy a könyvtár Hódmezővásárhelyre került.
Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője egykori képviselőtársára visszaemlékezve közölte, a 66 éves korában a parlamentbe került politikus képes volt küzdeni, a művészetet és a kultúrát szerető emberként azonban a mindennapi harcok fölé is tudott emelkedni. Azt vallotta, „nemcsak az jó, ha azt csináljuk, amit szeretünk, talán még jobb, ha szeretjük, amit csinálunk".
A frakcióvezető kiemelte, Isépy Tamás fontos szerepet játszott abban, hogy annak idején a válságba került KDNP a Fidesz szövetségeseként új politikai otthonra talált.
Isépy Eszter, a rendszerváltó politikus lánya elárulta, édesapja mindig szívesen látogatott el a hagyománytisztelő és kulturális értékeire méltán büszke városba, Hódmezővásárhelyre.
Az új könyvtár – amelynek bejáratánál dombormű őrzi a gyűjtemény alapítójának emlékét – az 1150 diákot oktató iskola központi épületének földszintjén kapott helyet. A kötetek között megtalálhatók mind a klasszikus, mind a modern magyar irodalom, illetve a világirodalom fontos művei, sok szakkönyv, művészeti album és több száz idegen nyelvű kötet. A gyűjtemény része több muzeális könyvritkaság, például a kétkötetes Corpus Iuris Hungarici 1751-es kiadása, egy egyháztörténeti breviárium 1768-ból, valamint egy francia nyelven, 1792-ben kiadott könyv, amely VI. Pius pápa gondolatait tartalmazza.
Isépy Tamás 1924. március 20-án született a felvidéki Barancson. 1946-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi doktori oklevelet. 1990-től 2004-ig, haláláig országgyűlési képviselőként tevékenykedett. Politikai szerepvállalása a Kereszténydemokrata Néppárt képviseletében indult, 1995-től 1997-ig a párt parlamenti frakciójának vezetője. 1997-ben belépett a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségbe, ahol még abban az évben frakcióvezető-helyettesnek választották. 1990-től 1994-ig az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkáraként részt vett a többpárti és demokratikus jogrendszer kialakításában. Vezető szerepet vállalt a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésében és a kárpótlás módjáról, mértékéről tárgyaló kormánybizottság munkájában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben