Ikonkiállítás nyílik Pécsett

Létrehozás: 2010. január 18., 12:39 Legutolsó módosítás: 2010. január 18., 12:39

Pécs – A szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény művészet című gyűjteményéből nyílik kiállítás január 22-én Pécsett a Cella Septichorában; a bolgár tárlat zömében 17-18. századi ikonokat, metszeteket, rajzokat, egyházi tárgyakat, kőplasztikákat és fafaragásokat tartalmaz. Forrás: MTI

A tárlat Pécs soknemzetiségű volta előtt tiszteleg, és bizonyítja, hogy a kis létszámú bolgár közösség is megmutathatja értékeit az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt keretében. A pécsi bolgár kisebbség az EKF-keretből nyert pályázati pénzt önerővel egészítette ki, hogy létrejöhessen a mostani program.

A szliveni galéria Keresztény művészet című ikongyűjteménye az elmúlt 40 év alatt a szliveni püspökség együttműködésével jött létre, a folyamat a környékbeli templomok kultuszikonjainak cseréjével egy időben történt. A gyűjtemény viszonylag nagy időszakot átfogó alkotások egyedi darabjait mutatja be, egyúttal lehetőséget biztosít az elmúlt néhány évszázad művészeti folyamatainak tanulmányozására is.

A páratlan kollekcióban a szent helyszínekről a zarándokok által hazahozott egyedi művészeti tárgyak is láthatók. Pécsett eddig soha nem láthatott a közönség hasonló tárlatot ilyen környezetben. Cserébe a baranyai megyeszékhelyről egy komoly Vasarely-tárlat költözik a bolgár városba, a művész valamennyi korszakából merítve. A szliveni Dimitar Dobrovich Galériában január 29-től március elejéig látható Vasarely-gyűjteményben szőnyegek, festmények, grafikák és szitanyomatok is helyet kaptak.

A pécsi Vasarely-kiállítás jelenleg éppen a tárlatnak helyet adó épület rekonstrukciója miatt zárva tart, de a várakozások szerint március első felében újra kinyitja kapuit, és méltó körülmények között ad helyet a Pécs kulturális életében jelentős anyagnak. Addig is külföldi kiállításokon érhetők tetten Victor Vasarely munkái: Rijekában például a napokban zárta be kapuit egy vándortárlat.

Szliven 1968-tól 1990-ig már testvérvárosa volt Pécsnek, ezt követően több mint tíz éves hallgatás után 2001-ben újította meg a kapcsolatot a két település vezetése. A vasfüggöny leomlása után a "munkaszervezési technológiák cseréje", borgazdasági és húsipari bemutatók helyett a kulturális kapcsolat irányába mozdultak el a városok.

A tárlat, amely Pécs Bolgár Kisebbségi Önkormányzata, a szliveni Képzőművészeti Galéria, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit kft. együttműködésével jött létre, február 28-ig látható a Cella Septichorában.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben