II. János Pálról készült gyermekrajzokból nyílt kiállítás

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2011. április 29., 09:06 Legutolsó módosítás: 2011. április 29., 09:07

Basa Ottóné Révész Erzsébet hatvani művésztanár, a TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány alapítója 2005-ben kezdeményezte és indította el azt a kiállítás-sorozatot, melynek keretén belül tavaly meghirdették az ötödik vándorkiállítást II. János Pál pápa embersége címmel. Az alapítványhoz összesen 700 pályamunka érkezett be a világ minden tájáról: a díjazott országok között szerepel Románia, Szlovákia, Lengyelország, Peru, és Indonézia is Magyarországon kívül. Forrás: Magyar Kurír

Elsőként Hatvanban állították ki a 32 darab győztes munkát, melyeket II. János Pál pápa május 1-jei boldoggá avatása alkalmából már Rómába szállítottak. A Szentszék magyarországi nagykövetségének meghívására az ottani kiállításon - melyet Schmitt Pál köztársasági elnök nyit meg 2011. május 27-én Magyarország soros EU-elnökségének programsorozata keretében.

A pályamunkák másolatait Budapesten eddig a Sándor Palotában, és a Szent Margit Gimnáziumban, a II. János Pál pápa boldoggá avatása kapcsán rendezett ökumenikus hálaadó konferencia keretén belül tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítást már külföldre, és legalább tíz magyar nagyvárosba hívták meg.

A legfigyelemreméltóbb a pályaművekben, hogy a gyerekek mennyire élethűen adták vissza munkáikban II. János Pál pápa legjellemzőbb vonásait: a szeretet, a gondoskodás, a fiatalokhoz való fordulás, a népek szeretete, vagy a megbocsátás, csakúgy, mint a bíztatás, egyaránt megjelenik a rajzokon.

A tárlat helyszínválasztása elsőre talán szokatlannak tűnhet, de nem véletlen: II. János Pál üzenetének nemcsak egyházi intézmények falain belül van helye. Élete és üzenete mindenkihez szól: ugyanúgy a fiatalokhoz, mint a plázában megfordulókhoz. Jelzi a nagy pápa nyitottságát, és azt, hogy tisztelői köre messze túlnyúlik a katolikus egyház templomba járó tagjain. 

A pályaművek másolataiból álló kiállítás Rétvári Bence, államtitkár, Újbuda országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére jött létre. A tárlat a budapesti Allee bevásárlóközpontban, május 11-ig látható, írja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben