Hazatért Dél-Amerikából a Szent Efrém Férfikar

Létrehozás: 2011. augusztus 15., 13:58 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 15., 13:59

Budapest – Először koncertezett a tengeren túl az Európában már komoly rangot szerzett Szent Efrém Férfikar: Argentínában három, Uruguayban pedig egy fellépésen mutatkozott be az együttes augusztus 4. és 14. között a Liszt-év alkalmából. Bubnó Tamás kurzust is tartott Liszt, Bartók és Kodály férfikarokból argentin és uruguayi énekesek számára. Forrás: MTI

Bubnó Tamás hazatérve elmondta az MTI-nek, hogy a turnén 15 ezer kilométert utaztak, Buenos Airesben, San Fernandóban és Montevideóban léptek fel. Az egyik legkülönlegesebb koncertjüket a Buenos Aires-i Centro Navalban, az argentin tengerészet székházának gyönyörű dísztermében  rendezték.
A meghívó Ars Hungarica Egyesület és a Lengyel  Nagykövetség közös rendezésében ünnepi estet adott a férfikar az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország tiszteletére a két nép  gazdag zenei kultúrájának legszebb vokális kompozícióiból.
Buenos Airesben Bubnó Tamás kurzust is vezetett, a férfikari kultúra Dél-Amerikában alig ismert. Ezen belül a magyar kórusirodalom keltette fel különösen az érdeklődést, olyannyira, hogy a résztvevők együtt énekeltek a Szent Efrém Férfikarral.
A másik kurzust a montevideói egyetem művészeti karán tartották, itt hangversenyt is adtak. San Fernandóban, a székesegyházban egy csodálatos orgona kísérte őket és mint minden helyszínen itt is telt házzal várték az együttest, mintegy 800-an hallgatták a magyar kórusmuzsikát. A záróhangversenyre a Buenos Airesi Mindszentynumban került sor, Bubnó Tamást többen megkeresték újabb vendégjáték tervével.
A dél-amerikai turné után a Zempléni Fesztiválra utaznak, csütörtökön Sátoraljaújhelyen, pénteken Komlóskán adnak egy-egy koncertet. Két gyönyörű görög katolikus templomban lépnek föl, a sátoraljaújhelyi templom az ország egyik legszebb ikonosztázát mondhatja magáénak, a komlóskai pedig a vendégszerető magyarországi ruszinoké: igazi szép falusi templom, mesés hegyi környezetben - emelte ki a kórusvezető.
Különböző programot hallhat a fesztiválközönség: a városi környezetben Liszt és a szláv zene című műsorukat éneklik, míg a ruszin faluban a Kárpátok vidékének különösen szép bizánci rítusú énekei hallhatók majd.
Augusztus 20-án a Máriapócsi kegyhelyen Sebestyén Mártával énekelnek, az Istenszülőről és első apostoli szent királyról szólnak majd a himnuszok és a vallásos dalok a 10 órakor kezdődő szent liturgián, majd az ezt követő egyházzenei áhítaton.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben