Haydn összes miséje a Belvárosi Főplébánia-templomban

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. január 11., 21:40 Legutolsó módosítás: 2009. január 12., 19:58

Budapest - Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából 2009-ben a zeneszerző valamennyi befejezett egyházzenei alkotása megszólal a Belvárosi Főplébánia-templomban. Elsőként az Esterházy "Fényes" Miklós névnapjára 1772-ben komponált Nicolaimesse hangzik el vasárnap délután. Forrás: MTI / prae.hu

Haydn összes miséje a Belvárosi Főplébánia-templomban

Joseph Haydn

Bubnó Tamás karnagy elmondta, hogy november 22-éig összesen tizenhárom alkotás hangzik el, köztük az 1760-ban keletkezett Rorate caeli messe is, amelyet korábban ugyan nem egyértelműen Haydnnak tulajdonítottak, de a zenetörténet ma már az ő szerzeményei  közé sorol.
    
Az elsőként fölhangzó Nicolaimesse is a korai művek közé tartozik, 1772-ben fejezte be Haydn, abban az esztendőben, amikor a híres Búcsúszimfónia is keletkezett. Miklós herceg névnapjára rövid misét írt Haydn, aki abban a tekintetben is zseniális volt, - jegyezte meg a sorozatszerkesztő Bubnó Tamás - hogy minden hagyományosan kötelező misetételt megkomponált, de "sűrített" és a szólamokat mesterien kapcsolta össze.
    
A Pécsi Székesegyház Mozart Kórusa és Zenekara Szamosi Szabolcs vezényletével adja elő a Nicolaimessét. Szólisták: Kuti Ágnes (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia (alt) Szigetvári Dávid (tenor) és Najbauer Lóránt (basszus). A sorozat minden részét a hagyományos tridenti rítus keretében mutatják be a Belvárosi Főplébánia-templomban.
    
"A sorozat páratlan lelki és zenei élményt kínál a hallgatóságnak: neves hazai és külföldi művészek, kórusok, zenekarok tolmácsolásában a Haydn-misekompozíciók tételei nem koncertszerűen, hanem a tridenti miserend által megszabott helyükön, az adott vasárnapra előírt gregorián propriummal (változó részekkel) együtt szólalnak meg" - írja a templom honlapja
    
Mivel XVI. Benedek pápa pártfogolja a tridenti rítust, vagyis a II. Vatikáni zsinat (1962-1965) liturgikus reformja előtti szertartásrendet, Haydn korában pedig csak ez volt érvényes, úgy vélték a szervezők, hogy érdemes a misék megszólaltatásában ehhez visszatérni.
    
A tridenti rítusnak a megújított liturgiától eltérő legszembetűnőbb sajátosságai a latin nyelv használata, a liturgia számos részének csendes végzése a pap által, aki a hívekkel közösen az oltárkereszt irányába fordul, továbbá a zenei és rituális formák aprólékos kidolgozottsága és ünnepélyessége - olvasható a templom honlapján.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben