Hatvan szervezet vesz részt az idei Civil Szigeten – Lesznek keresztények is

Létrehozás: 2011. augusztus 05., 08:36 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 05., 08:39

Budapest – Önkéntesség, egészségügy, drogprevenció, oktatás, emberi jogok, diszkrimináció, fogyasztóvédelem, jog, vallás és környezetvédelem – idén is színes programokkal és játékos formába öltöztetett komoly témákkal várja az összesen hatvan civil szervezetet és intézményt felvonultató Civil Sziget a Sziget fesztivál látogatóit Forrás: MTI

Az idei Civil Szigeten is számos szervezet foglalkozik az emberi jogokkal, a társadalmi problémákkal, a diszkriminációval, a kisebbségi jogokkal. Kint lesz az Amnesty International Magyarország, amely emberi jogi kampányait mutatja be, az Amaro Drom, ahol villám cigányszótárt készíthetnek vagy szájbőgő workshopon is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek, az Európa Tanács Élő Könyvtára, amelyből könyvek helyett embereket lehet „kikölcsönözni" egyórás, emberi jogokkal kapcsolatos beszélgetésre, a Humana Egyesület pedig emberi jogi és újságírói gyorstalpalót tart azoknak, akik egy napra a Humana magazin tudósítói akarnak lenni.
A meleg civil szervezetek közös sátrában a magyar melegmozgalom története mellett az elfogadás, a NaNE Egyesület helyszínén a családon belüli erőszak elleni küzdelem kerül a középpontba. A MONA – Magyarországi Női Alapítvány programjai a nemek közti esélyegyenlőség növelését, a Menedékház Alapítvány a leszakadt társadalmi rétegek, a mélyszegénységben élők megsegítését helyezi fókuszba.
Az amerikai nagykövetség sátrában a kinti tanulási lehetőségek mellett többek között az amerikai önkéntes kultúráról hallhatnak az érdeklődők. Az önkéntesség európai évében azonban a téma más helyszínen is megjelenik a Civil Szigeten: a WWOOF elnevezésű nemzetközi hálózat például önkéntes munkák szervezésén keresztül segít az embereknek megismerni a biogazdálkodást.
Egy fiatalokat vonzó fesztiválon elmaradhatatlan téma az oktatás: az idei Szigeten az érdeklődők megismerkedhetnek például a Közép-európai Egyetemmel, az AIESEC elnevezésű nemzetközi szervezettel, amely hallgatóknak és friss diplomásoknak segít a szakmai tapasztalatszerzésben, valamint a dán DNS és a One World University közös afrikai tanárképző programjával.
Szintén gyakori téma fiataloknál a drogprevenció és az ártalomcsökkentés: a Civil Szigeten ott lesz a Drog Stop Budapest Egyesület, a szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak segítséget nyújtó Félúton Alapítvány, a Kék Pont, valamint az Életrevaló Egyesület is, amely bemutatja az országos drogprevenciós kisfilmkészítő versenyére készült alkotásokat is.
Az egészséges életmódról, a különböző betegségek megelőzésének módjáról is számos helyszínen hallhatnak majd az érdeklődők. Az Elmecirkusz-Ébredések Alapítvány sátrában például a mentális zavarokról, köztük a depresszióról, az Egészséges Magyarországért Egyesületnél a szívbarát táplálkozásról, az Egy Csepp Figyelem Alapítványnál a cukorbetegségről tájékozódhatnak a fesztiválozók. De kint lesz a Szigeten a Magyar Rákellenes Liga, a Májbetegekért Alapítvány, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság, és idén is lesz ingyenes AIDS-szűrés a PLUSS Alapítvány szervezésében.
Számos állami intézmény munkájával is megismerkedhetnek a „"koncertezésbe belefáradt" fiatalok: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank is képviselteti magát a Civil Szigeten, ahol a Fővárosi Bíróság idén is szervez Sziget Bíróságot, amelyen ezúttal többek között a Kiskakas és Othello kerül a vádlottak padjára.
A környezetvédelmet idén is külön helyszín szolgálja: a Zöld Udvarban ökolábnyom-számítással, fotókiállításokkal, zöld totóval és kerekasztal-beszélgetésekkel is várják a fiatalokat. A BOCS Alapítványnál filmvetítéseket tartanak, a Fair Trade Teázóban egy kávé vagy tea mellett a méltányos kereskedelemből is ízelítőt kaphat az arra járó, a Jane Goodall Intézet sátrában textiltáskát készíthet az, aki nem akarja műanyag zacskóval szennyezni környezetét, az Orpheus Állatvédő Egyesületnél állatvédelmi programokat, a Régiók Fejlesztéséért Egyesületnél a fenntartható életmódot ösztönző előadásokat, bemutatókat találnak a fesztiválozók. Az Útilapu Hálózat megrendezi a Nemzetek Olimpiáját, ahol kiderül például, hogy tudnak-e a franciák alumínium dobozból is Eiffel-tornyot építeni.
A Civil Sziget kínálatából a vallási programok sem maradhatnak ki: az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány a történelmi keresztény felekezetek közös sátrába várja beszélgetésekkel, teaházzal, vasárnap pedig katolikus szentmisével és protestáns istentiszteletekkel a fiatalokat, a Jewish Meeting Point, Magyarország legnagyobb internetes zsidó közössége zenei magazinnal és virtuális zsidó múzeummal készül, de a Szigeten lassan már másfél évtizede állandó helyszínnek számító Zsidó Sátor is ott lesz „újratöltve”, a rabbi tanácsa mellett kóser sóletezővel és pálinkakóstolással.

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben