Háromnapos lesz az idei Haydn-fesztivál Eszterházán

Létrehozás: 2011. augusztus 26., 10:10 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 26., 10:12

Budapest – Háromnapos lesz idén a Magyar Haydn Társaság Haydn Eszterházán Fesztiválja: péntektől vasárnapig a fertőszéplaki katolikus templomban rendeznek koncerteket. Forrás: MTI

„A fertőd-eszterházai kastély, közelebbről a díszterem felújítása miatt tavaly teljesen elmaradt a Haydn Eszterházán Fesztivál, illetve Budapesten tartottunk két kapcsolódó hangversenyt. Ehhez képest az idei három koncert Fertőszéplakon, ahol korábban is rendszerint legalább egy eseményt rendeztünk, előrelépés" – mondta Malina János zenetörténész, az immár 14. fesztivált rendező Magyar Haydn Társaság elnöke kedden az MTI-nek.
A programok összeállítása során az előző években többször felvetődött, hogy a Haydn-előd Gregor Joseph Wernert is be kellene mutatniuk. „Most itt az alkalom. A koncert egyik karmestere, Mezei János ráadásul Werner-specialista" – jegyezte meg Malina János.
A vasárnapi hangversenyen Joseph Haydn öccse, Michael Haydn két egyházzenei alkotását mutatják be. A fiatalabb Haydn pályája kezdetén a nagyváradi püspök zenemestere volt, így ő is kapcsolódik a magyar zenetörténethez.
Az első napon, pénteken az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével Joseph Haydn Cecilia-miséjét szólaltatja meg. „Az 1766-os keletkezési dátum jelképes, mert ebben az évben jelent meg udvartartásával először Eszterházán, igaz, még csak a nyári hónapokban Esterházy Fényes Miklós herceg" – emelte ki a Magyar Haydn Társaság elnöke.
Szombaton Szekendy Tamás orgonál a fertőszéplaki templomban, két Haydn-utód, Fuchs és Hummel műveiből, de játszik Albrechtsberger-darabokat is. Albrechtsberger fiatalon Győrben tanult és erősen hatott nemcsak Haydnra, hanem Mozartra is, növendéke volt Beethoven és Georg Lickl, a pécsi zeneélet megalapozója.
A fesztivál szórólapján szerepel: In memorian Strém Kálmán (1934-2005).
„Reméljük, hogy ismét bővíthetjük a fesztivált, hiszen a következő évben esedékes a 15. Haydn Eszterházán sorozat. Újra megemlékezünk majd a neves koncertszervezőről, Strém Kálmánról, aki annyit tett Eszterházáért. Bízunk benne, lesz helye a fesztiválnak a díszteremben, mert az emberek szívesen eljönnek például Londonból azért, hogy Haydn szimfóniáit ott hallhassák, ahol először elhangzottak" – fűzte hozzá Malina János.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben