Hamarosan megkezdődhet a Jáki templom homlokzatának felújítása

Létrehozás: 2011. július 19., 10:27 Legutolsó módosítás: 2011. július 19., 10:28

Szombathely - Ják - Hamarosan megkezdődhet a Jáki templom homlokzatának műemléki felújítása, a kivitelezési munkákat jövő év április végéig kell befejezni - közölte Varga Dezső, a Szombathelyi Egyházmegye vagyonkezelője hétfőn az MTI érdeklődésére. Forrás: MTI

A XIII. századi Vas megyei templom teljes helyreállításának költsége becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne, ennek most a töredéke, mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre, az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztériumtól kapott támogatásból.
Varga Dezső elmondta, hogy először a legsürgetőbbnek ítélt munkákat végzik el, mint például a tíz esztendeje a templom északkeleti szentélyénél felállított nehéz gerendaállványzat elbontását, amit kőszobrász restaurátorok hagytak maguk után és ami nyolc esztendeje elcsúfította a templom külső képét.
A mostani munka döntő többségét szintén a XIII. századi szobordíszek, épületszobrászati díszítő elemek, kockadíszek, úgynevezett "kváderek" konzerválása, restaurálása, illetve a Schulek Frigyes tervei alapján elvégzett XIX. századbeli pótlások, kockadíszek helyreállítása teszi majd ki. Az épületszobrászati munkákon túl sor kerülhet a templom főhajója feletti tetőszerkezet megújítására is, amelyre hozzávetőlegesen 25 millió forintot szánnak.
A felújítás, restaurálás költségeihez a Szombathelyi Egyházmegye is hozzájárul 15 millió forinttal, amelyet elsősorban az állványozási munkákra fordítanak majd.
A Közbeszerzési Értesítőben múlt szerdán jelent meg a nyílt közbeszerzési felhívás a jáki templom 1800 négyzetméteres homlokzatának felújítására.
Mint írták, az ajánlattevőnek a múlt évi nettó árbevételéből legalább 10 millió forintnak kőrestaurálásból kell származnia. Referenciaként minimum egy - középkori kváder épületen vagy kőemléken végzett - kőkonzerválási és kőrestaurálási munkát kell felmutatni. Az ajánlattételi határidő augusztus 19.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben