Felújították Súr barokk templomát

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. március 29., 10:47 Legutolsó módosítás: 2010. március 29., 10:48

A Komárom-Esztergom megyei Súron Márfi Gyula, veszprémi érsek ünnepi miséjével adták át vasárnap a település 1784-ben épült barokk templomát, melyet közel százmillió forintos költséggel újítottak fel. Forrás: MTI

A katolikus templomban az egyik legjelentősebb munka a festmények restaurálása volt. Velledits Lajos restaurátor vezetésével helyreállították az oldalfal, a mennyezet és a szentély freskóit. Megújult a Szűz Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárkép is, amely az 1720-as évek végén készült és az ausztriai klosterneuburgi kolostor ajándékaként került Súrra.

A templomban állagjavító munkálatokat az 1940-es és 80-as években is végeztek, de a hiányos szigetelés, a műemlék festmények szakszerűtlen javítása miatt a mostani felújítás nélkül a műemlék épület lassú pusztulása következett volna be.

Az 1300 lakosú Súr a Mária kegyhelyeket Mariazelltől Csíksomlyóig végigjáró Mária Út mellett fekszik. Súr község felújított temploma a zarándok- és turistaút résztvevői számára értékes állomás, mely a közelben lévő csatkai, bodajki és jásdi Mária-kegyhelyekre látogatók körében is népszerűségre számíthat.

A műemlék épület felújítása a kisbéri kistérség turisztikai fejlesztési programjának része, melyre 370 millió forintos uniós támogatást nyert a kistérség. Az összegből öt településen - Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren, Súron és Móron - valósulnak meg turisztikai fejlesztések.

A fejlesztések közül a felújított kisbéri Kiskastély valamint a bakonyszombathelyi iskolamúzeum és rendezvénytér átadására még a tavasszal sor kerül. A móri Bozóky pincészet kóstoltató termében szeptembertől várják a borkedvelőket, míg az Ászáron épülő miniskanzent és a Kisbéren helyet kapó Mini Magyarországot ősz végétől látogathatják az érdeklődők.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben