Fassang László Brüsszelben ad orgonakoncertet

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. július 28., 15:51 Legutolsó módosítás: 2009. július 28., 15:51

Brüsszel – Menny és föld között címmel ad ma koncertet a brüsszeli katedrálisban Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész. Forrás: MTI

Petőcz György, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Fassang László az ő szervezésükben lép föl a Saints Michel és Gudule katedrálisban, s nem először.
Első alkalommal Fassang László „magánszorgalomból” kereste föl a katedrálist, hogy tanulmányozza az akkor még új orgonát, és e tapasztalatok alapján játszotta be a Művészetek Palotája új hangszerét.
Fassang László azóta is jóban van a katedrális orgonakészítőjével, és az MTI kérdésére elmondta, hogy azért van Belgiumban és Franciaországban is olyan sok jó orgona, mert a tradíció nem szakadt meg, ellentétben Magyarországgal, ahol 40 évig nem volt orgonaépítő mester, de orgonista sem. Akkor tudnak jó hangszert készíteni, amikor az építő és a művész összedolgozik, s az építőmester „zenész módon” közelít az orgonához – tette hozzá a művész.
Fassang László ezúttal a brüsszeli Nyári Orgonafesztivál keretében lép föl a katedrálisban, ahol keddenként van a fesztivál ideje alatt koncert. A Menny és föld között című műsorán Mozart, Bach, Liszt, Messiaen és Saint-Säns műveket szólaltat meg, valamint saját improvizációit, rögtönzéseit is meghallgathatja a közönség.
Ahogy Fassang László elmondta, 2007-ben – szintén a magyar intézet szervezésében – már adott orgonahangversenyt a brüsszeli katedrálisban és egy másik napon a Notre Dame de Finisterre templomban, amelynek orgonáját II. Albert adományából újították föl. Királlyá koronázásakor a család motorkerékpárt akart neki ajándékozni, mert szenvedélyes motoros volt, de azt kérte, hogy ezt a pénzt inkább a templom orgonájának fölújítására fordítsák, s így is történt – mesélte Fassang László.
Hozzátette, hogy augusztus 7-én Németországban részt vesz az Európai Egyházzenei Fesztiválon. Schwa:bisch Gmündben a Menny és föld között című műsorát játssza a Szent Kereszt templomban.
Fassang László a budapesti Zeneakadémián és Párizsban szerzett diplomát. Egy évet töltött Japánban, 2004-ben megnyerte a Chartres-i orgonaverseny interpretációs nagydíját és közönségdíját is. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik és tavaly szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben