Ezrek gyűltek össze a pécsi kulturális fővárosi programsorozat megnyitóján

Létrehozás: 2010. január 11., 13:47 Legutolsó módosítás: 2010. január 11., 13:49

Pécs – Hatalmas érdeklődés kísérte a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat megnyitóját a baranyai megyeszékhelyen vasárnap. Forrás: MTI

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécs erős és felkészülten várja a programsorozat indulását. Megjegyezte: a várost befogadó, szívélyes és jókedvű polgárok lakják, és ezt láthatják majd a látogatók is. Hangsúlyozta: Pécs méltó módon fogja képviselni a régiót, Magyarországot, a Déli Kulturális Övezetet, s a Balkánt is. A politikus bejelentette, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra az EKF-megnyitóra eozin kulturális fővárosi láncot készített, amelyet minden évben az akkori kulturális főváros birtokolhatja.

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója megemlített néhány főbb programot, Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezetője, továbbá Rubovszky Rita, a Hungarofest igazgatója pedig köszönetet mondott a projektek előkészítésében közreműködő hazai és külföldi személyeknek, szervezeteknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott egyebek mellett az is, hogy a Magyar Posta az EKF-megnyitó alkalmából Pécsről egy 25 bélyeget tartalmazó blokkot bocsátott forgalomba.

***

Annak ellenére, hogy az ünnepséget a Magyar Televízió élőben közvetítette, becslések szerint tízezer ember gyűlt össze a helyszínen, a Széchenyi téren, valamint a környező utcákban, hogy a személyesen legyenek tanúi a történelmi eseménynek. A szervezők óriási kivetítőket állítottak fel, hogy a produkciókat mindenki láthassa, az éhezők és szomjazók ellátásáról az utcákra települt vendéglősök gondoskodtak.

Bajnai Gordon kormányfő és Páva Zsolt beszédét követően a Dunántúl legnagyobb városának történelmi, kultúrtörténeti korszakai elevenedtek meg pécsi kötődésű művészek, hírességek, művészeti csoportok, valamint több száz helyi diák közreműködésével. A műsor, melynek látványát lézershow-val és falfestéssel fokozták, egy közös énekléssel ért véget, melyben Demjén Ferenc, Kandech Evelyne, Lang Györgyi, s mások mellett a MiZo Pécs kosárlabdacsapat tagjai is részt vettek.

Pécs idén Essennel és Isztambullal közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A pécsi rendezvénysorozat mintegy 350 programot kínál a városban és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Az EKF menedzsment központ egész évben mintegy egymillió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi, ők főként a partnervárosokból, osztrák, német és horvát területekről érkeznek.

A pécsi programra magántőkével együtt mintegy 50 milliárd forintot költenek. Ez az összeg magába foglalja a nagyprojektek, a programok, a marketing, a szállodafejlesztések és útfelújítások költségét is. A baranyai megyeszékhely tudásközponttal, konferencia és koncertközponttal, a Zsolnay kulturális negyeddel, Nagy kiállítótérrel és egyebek mellett Múzeumok utcájával gazdagodik, továbbá számos parkja újul meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben