Évszázados miseruhák és egyházi ereklyék tárlata látható Kunszentmártonban

Létrehozás: 2010. július 05., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. július 05., 10:12

Kunszentmárton – A jubileumát ünneplő kunszentmártoni római katolikus templom történelemkönyvének szinte minden lapja megelevenedik azon a miseruha és kegytárgy kiállításon, melyet érdeklődők tömegei láthattak a XVII. Tiszazugi Zenei Fesztivál keretében a hét végén. Forrás: MTI

A vasárnap zárult hagyományos zenei seregszemle nagykoncertjének otthont adó kunszentmártoni római katolikus templom a 2009. évi és az idei szent Márton-nap között ünnepli jubileumát – mondta el Vass Zoltán, a helyi önkormányzat kommunikációs referense, aki szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem – környékbeli énekesekkel, valamint a templom plébánosával kiegészült - Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának hangversenye mellett ez adta az apropót a párját ritkító tárlat megvalósításához.

Az ötlet és az időzítés sikerét jelzi, hogy a szombati koncerten teltháznyi közönség – soraiban Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök és felesége: Mádl Dalma asszony, valamint Mécs Károly színművész, illetve Hudecz Ferenc, az ELTE rektora – tekintette meg a fennállásának 225., míg kibővítésének, illetve felszentelésének egyaránt 100. évfordulóját ünneplő templom kincseit.

A különleges gyűjtemény közszemlére tett ékességei szinte egyenként elevenítik meg az épület gazdag történelmének fontos időszakait – fogalmazott a kommunikációs referens, aki hangsúlyozta: az értékes anyagokból készült, többnyire gazdagon hímzett, több tucatnyi papi öltözék között éppúgy megtalálhatók az 1800-as évekből, vagy éppen a II. világháború előtti időkből származó, bársonyból, illetve brokátselyemből varrott, mint a rendszerváltást követően készült, kalocsai díszítésű darabok.

A liturgikus eszközök és berendezési tárgyak míves kidolgozottsága és fenséges díszítései pedig ugyancsak lenyűgözőek a hétköznapi ember számára – fogalmazott, jelezve, hogy a szombat esti zenei program szünetében Józsa László helytörténész, Kunszentmárton díszpolgára, egyben a templom történetét feldolgozó kötet szerzője rögtönzött tárlatvezetést során hívta fel a díszvendégek figyelmét a kiállítás különlegességeire.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben