Európa Kulturális Fővárosa: Essenben járt a katolikus pécsi megyéspüspök

Létrehozás: 2010. március 30., 10:48 Legutolsó módosítás: 2010. március 30., 10:49

Pécs – Essen – Európa Kulturális Fővárosába Essenbe kapott meghívást Mayer Mihály pécsi megyéspüspök. Otmar Vieth, az esseni katedrális igazgatója nagyböjti elmélkedés megtartására kérte fel a megyéspüspököt. Forrás: Magyar Kurír, Pécsi Egyházmegye

A március 23. és 27. között zajlott németországi látogatás alkalmával Mayer Mihály az első két napot Hagenben Norbert Bathen, a St Marien templom plébánosának vendégeként töltötte. Részt vett két ünnepi szentmisén, melyeken szentbeszédet mondott.

Március 24-én Jörg Dehm főpolgármester fogadta a polgármesteri hivatalban a megyéspüspököt, ahol rövid városismertetés után püspök mutatta be egyházmegyéjét, majd a város „arany könyvébe” írt a következőket: „Megtisztelő számomra, hogy két napot itt tölthetek Hagen városában. Mint Pécsnek, Európa Kulturális Fővárosának püspöke örülök, hogy itt lehetek. Ebben a városban élnek az én kisdorogi rokonaim is. Mint az 1000 éves pécsi egyházmegye püspöke imádkozom a városukban élőkért, és kérem Isten áldását.”

A polgármesteri látogatást követően a 2009-ben megnyitott Emil Schumacher múzeum igazgatója, Alexander Klar meghívására a pécsi delegáció megtekintette a kiállítást. A múzeum Emil Schumacher művész életét és munkásságát mutatja be. Ő az egyik legfontosabb képviselője a  XX. századi expresszív festészetnek. Szintén ezen a napon az arnsbergi karitászba látogatott a megyéspüspök, ahol Hans Eickhoff igazgató ismertette tevékenységüket. Innen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapítójának, Csilla von Böselagarnek sírjához vezetett az út, Hollinghofenbe.

Március 26-án, pénteken indult tovább a megyéspüspök a Ruhr vidék központjába, Essen városába. A püspökségen Otmar Vieth a katedrális igazgatója és Franz-Josef Overbeck esseni megyéspüspök fogadta. Az esti vesperáson, melynek főcelebránsa az esseni megyéspüspök volt, német nyelven mondott szentbeszédet Mayer Mihály pécsi megyéspüspök; homíliájának témája a szenvedés volt. A vesperásra kiadott liturgikus füzet elején ez állt: csendben szenved az Isten. Mayer Mihály a kereszthordozásra irányította rá a figyelmet, Jézus keresztjéről és az életünket átszövő mindennapi keresztjeinkről beszélve, melyeket hol csendben, hol pedig fájdalmunknak hangot adva viselünk.

Az út minden állomásán szeretettel és kimagasló tisztelettel fogadták a megyéspüspököt, aki meghívását viszonozta Essen felé, így a pécsi bazilika búcsúnapján, június 29-én Hans-Werner Thönnes segédpüspök mutatja be az ünnepi szentmisét.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben