Elveszett világ, megénekelve

Létrehozás: 2009. március 26., 15:35 Legutolsó módosítás: 2009. március 26., 15:36

Egyházzene, zsidó kultúra, klezmervilág. Ezekből kaphat nem akármilyen ízelítőt annak a március 25-i pécsi koncertnek a hallgatósága, amelyen izraeli és budapesti kántorok a Budapest Klezmer Band kíséretében éneklik meg egy elveszett világ történetét. Forrás: kultura.hu

A helyszín egy magyar kisváros. Sámuel, a narrátor, a város néhai rabbijának fia, aki apja halála után hazatér, hogy körülnézzen gyermekkora helyszínén és a jól ismert zsinagógában. A zsinagógából azonban egy ládába zsúfolt pár emléktárgyon kívül semmi sem maradt... Míg Sámuel a láda tartalmát nézegeti, a kántorok múltat idéző énekét hallhatjuk. A magyarországi zsidó közösség életét, a "stetl" világát megjelenítő nosztalgikus történeteket zene és videó illusztrálja. Az előadást így nemcsak a kántori zene kedvelői, hanem a történelem, s különösen a magyarországi zsidók története iránt érdeklődök is élvezni fogják.
Közreműködnek többek mellett Moshe Schulhof, Tsudik Greenwald, Yaakov Rosenfeld, David Weinbach, Fekete László, a Budapest Klezmer Band és a Honvéd Férfikar.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben