EKF: Nyitott templomokat hozott a május

Létrehozás: 2010. május 06., 15:35 Legutolsó módosítás: 2010. május 06., 15:36

Pécs – Szakrális terek tárják ki a kapuikat Pécsett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében május 9-én tartandó Nyitott templomok rendezvény során. Ezzel a befogadó, határon nélküli arcát kívánja megmutatni a város. A Ruhr-vidékkel közösen rendezendő esemény németországi párját szeptemberben tartják meg. Forrás: MTI

Pécs 1998-ban nyerte el az UNESCO Városok a békéért díját a balkáni háború idején tanúsított befogadó magatartása, illetve az itt élő kilenc kisebbség oktatási, életmódbeli, kulturális lehetőségei gazdag tárának megteremtéséért

Hatvan esztendővel ezelőtt, 1950. május 9-én tették meg az első lépést az Európai Közösségek létrehozása felé vezető úton, ezért május 9-ét Európa Napként tartják számon. Pécsett a kulturális főváros program keretén belül megtartott rendezvényekkel is erősíteni kívánják a megbékélés szentélyeit.

Az alapvetés: a különböző vallásnak otthont adó templomok kapuinak kinyitásával kulturális hidat képezve megmutatni a sokszínű várost. Pécsett találkozik a muszlim, a keresztény és a zsidó vallás, az eseménysorozatban mindhárom szerepet kapott. A Cella Septichora Látogatóközpontban, a Zsinagógában, Pius, az Ágoston téri, a Ferences, illetve Belvárosi Református templomban, valamint a Dóm Múzeumban is egy-egy – részint ingyenes – koncert várja a majd hallgatókat.

A Nyitott templomokhoz színvonalas kísérőprogramok is társulnak, mint például Bíró Eszter Quintet koncertje, amelyen a zsidó folklór dallamai csendülnek fel, s a hazánkban élő kisebbségek muzsikái alkotnak elegyet. Lovasi András részvételével a Sator Quartet és Bognár Szilvia előadásában Creatio – Koraközépkori latin himnuszok esten a hagyomány és a kortárs zene találkozik majd Cella Septichorában. Az ugyanitt megrendezendő Kelle Antal „Mű a Szentföldről" című kiállításának megnyitójában közreműködik a muszlim egyház is. Az alkotás mindhárom vallás jelképeit hordozza, az összetartozás és szolidaritás szükségességét hangsúlyozva.

Szintén különleges programnak ígérkezik Szvorák Katalin előadóművész koncertje, amelyen legszebb himnuszaink, zsoltáraink és imádságaink csendülnek fel cselló-, csembaló-, orgona- és hegedűkísérettel a pécsi Dómmúzeumban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben