Egy keresztény brand: Continental Singers

Létrehozás: 2011. július 28., 11:16 Legutolsó módosítás: 2011. július 28., 11:18

Július 28-án indul a magyar Continental Singers koncertturnéja. A Continental Singers márkanév 1967-ben született, a szinte franchise-ban működő együttesek évente 1500 koncertet adnak világszerte. Forrás: mindennapi.hu / Miklya Luzsányi Mónika

A keresztények nem nagyon szeretik a márkaneveket, ennek ellenére Continental Singers neve a világ számos országában „brandként” működik: egy olyan minőséget jelent, amire biztosan számíthat a „fogyasztó”. A Continental Singers ugyanis egy olyan fiatal önkéntesekből verbuválódott énekegyüttes, amely a kor zenei nyelvén, minőségi előadás keretében kívánja Isten igéjével megszólítani az érdeklődőket. Aki már részes volt valaha Continental koncertnek az azt is tudja, hogy a Continental Singers ennél jóval több: egy olyan közösség amelyben nem csak az énekesek, hangtechnikusok, korrepetitorok és szállítómunkások alkotnak testvéri közösséget, hanem a befogadó gyülekezet tagjai is.

A Continental Singers ugyanis nem maga szervezi a koncertturnéit, hanem meghívásokat fogad el, így a gyülekezet is aktív részese a szervezésnek, az előkészítő munkának, sok esetben az énekesek elszállásolásának és étkeztetésének is. A fellépők testvérként érkeznek a gyülekezetbe, és hitüket nem csak a színpadon, hanem a közös imaalkalmakon is megvallják. A Continetal Singers immár több, mint negyven éve hirdeti Isten szeretetét a fiataloknak a zene nyelvén. A felekezetek közi non-profit szervezet elsődleges céljának azt tekinti, hogy földrészeket, országokat, városokat és falvakat bejárva minél szélesebb körben tegyen bizonyságot Jézusról. Bizonyságtételük legfontosabb eszköze az előadók megélt hite, fiatalos lendülete, és az energikus zene. A szervezet másik célja, hogy a turnékon résztvevő fiatalok egyfajta spirituális élménynek is részesei lehessenek.

„A Continental Singers számára egyaránt fontos az evangelizáció és a dicsőítés. – nyilatkozott Cam Floria, amerikai zeneszerző, kórusvezető, a szervezet alapítója a Cross Rythms amerikai keresztény zenei magazinnak – A legtöbb zenénk evangéliumi üzenetet hordoz, mint ahogy az elhívásunk is az, hogy az előadó művészet által Isten országát hirdessük. A zenénk természetesen ugyanúgy változik, ahogyan a szekularizált világ vagy ahogyan a kortárs zene is megváltozott az évtizedek alatt. Naprakésznek kell lennünk, hogy elérhessük a fiatalokat. Ott volt például a rock zene: kezdetben, mint egy kis csecsemőt karoltuk fel, és azonnal adoptáltuk, amint azt a keresztény világ észrevette és elfogadta.”

A Magyar Continental Singers

Az 1967-es megalakulása óta a szervezet folyamatosan gyarapszik. Évente 75 csoport születik, mintegy 1.500 koncertet adnak szerte a világban, amelyekre közel 400.000 ember látogat el. Continental csoportok a világ több, mint 76 országban léteznek, 1990 óta Magyarországon is. A történet természetesen jóval hamarabb kezdődött. 1969-ben az Egyesült Államokban már jól ismert Continental Singerst meghívták egy hollandiai fellépésre. Ennek a turnénak a lebonyolításával Leen La Riviére-t bízták meg.

„Az első turné a szó szoros értelmében megváltoztatta az életemet. Itt tapasztaltam meg először azt, amit már régen kerestem: hogy a hit és a kortárs zene találkozhat egymással. Isten ezzel megmutatta az én elhívásomat is, ami nem volt más, mint a Continental Singers – vall a kezdetekről La Riviére a Cross Rythms hasábjain – Engedelmeskedtem. 1971-ben kezdtem el az Európai misszió szervezését, és már 1974-ben megtarthattuk első turnénkat a kommunista Kelet-Európában. Először Lengyelországban, azután Magyarországon, Romániában, a Szovjetunióban, de Kelet-Németországban és Csehszlovákiban csak illegális koncerteket adhattunk.”

Az egyik magyarországi turné alkalmával Julia Winterberg úgy érezte, hogy Isten őrá bízza a magyar Continental Singers megszervezését. Így nem tért haza a csoportjával, hanem itt maradt, s öt éven keresztül vezette az akkor még Jubilate néven futó keresztény énekegyüttest. A magyar Continentalnak immár öt szekciója van. A fiatalokat tömörítő klasszikus felálláson túl minden évben velük turnézik a ConTini és a Kölyök Continental, akik a kamaszoknak és gyerekeknek adnak elő evangéliumi műsorokat. A magyar csoportban működik egy színjátszó csapat is, valamint egy zenekarral kibővített Continental csoport, amely első sorban a szenior tagokat foglalja magában.  A Continental Singers neve immár hazánkban is védjegy értékű, hiszen 2010 augusztusáig 50 turnéjukon több, mint 800 koncertet adtak, 300.000 ember hallgathatta a zenéjüket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben