Dicsőítünk Krisztus, aki szenvedtél! – Böjti zenés áhítatot tartottak Rákoskeresztúron

Létrehozás: 2010. március 23., 16:29 Legutolsó módosítás: 2010. március 24., 09:29

Budapest – A rákoskeresztúri gyülekezet meghívásának eleget téve 2010. március 20-án szombaton délután böjti zenés áhítatot tartott az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei tanszéke dr. Kinczler Zsuzsanna és dr. Finta Gergely vezetésével. Szöveg: Kinczler Zsuzsanna, fotó: Herzog Ferenc

 
 

A tavasz első igazán kedvező időjárású szombatján az egyházzene tiszta hangjaival készült húsvétra, tartott böjti csendességet a rákoskeresztúri gyülekezet és az EHE énekkara, valamint liturgikus ének szemináriuma. Az egyes zenei tételek összeállításakor fontos szempont volt, hogy az egyetemen folyó zenei munkát minél színesebben tudjuk a gyülekezetnek bemutatni. Így felcsendült az orgona gyülekezet kíséretként, alternatim korálénekléssel; énekkart kísérve; s önállóan Finta Gergely szakavatott kezei alatt. Énekelt az énekkar és a nőikar, a végzős kántorszakosok közül Hulej Klaudia és Koch Szilvia vezényelte is az énekkart, így lehetővé téve, hogy Kinczler Zsuzsanna ne csak vezényelhessen, de énekelhessen is, illetve csellóval erősítse a kontinuót. A liturgikus kórust is a hallgatók vezették: Tégen Sára, Hulej Klaudia és Koch Szilvia.

A gyülekezet sem maradt tétlen, hiszen nem csak a Dicsőítünk Krisztus énekünk alternatim előadásában vett részt, hanem új éneket is tanult a Gyülekezeti Liturgikus könyv alapján: Ember, sirasd nagy vétkedet (O, Mensch bewein dein Sünde groß). A GyLK-nak köszönhetően magyarul is énekelhetjük már e gyönyörű dallamot, ami aztán J. S. Bach korálelőjátékában, illetve Michael Praetorius négy szólamú koráljában is felcsendült.

Igét hirdetett Gyurkó Donát Sámuel.

Az alkalom utáni kötetlen beszélgetésen ismerkedtünk a gyülekezet múltjával és jelenével, illetve a lelkésznő és Grendorf Péter beosztott lelkész a teológián jelenleg folyó munkával, s a hallgatók saját gyülekezeti hátterével.

Köszönetet mondunk a meghívó gyülekezetnek, s kiemelten is Nagyné Szeker Éva lelkésznőnek! 

Dicsőítünk Krisztus, aki szenvedtél!

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben