Cantate vasárnapján Kelenföldön gyűltek össze a budai gyülekezetek kórusai

Létrehozás: 2010. május 14., 14:19 Legutolsó módosítás: 2010. május 14., 14:22

Budapest – Idén sok év után újra Kelenföldön került megrendezésre a budai gyülekezetek Cantate vasárnapi (2010. 05. 02.) éneklése, melyen nyolc gyülekezet énekkara töltött együtt az este hat órai istentisztelet keretében másfél-két órát. Négy művet közösen énekeltek más-más karvezető vezényletével, és a kórusok külön is készültek két-három darabbal. Rövid próbát követően kezdődött az istentisztelet, melyen a kórusmuzsika vált a liturgiává. Az együttlét zárásaként szerény vendéglátás mellett maradt még idő beszélgetésre, találkozásra. Régi ismerősök, ismeretlen újak: az éneklés közös nyelve azonnal közösséggé formálta a résztvevőket. Szöveg: Bence Gábor. Fotó: Bódai Kornélia

 
 

Peskó Zoltán ötlete alapján 1954 óta találkoznak a Budai Egyházmegye kórusai Cantate vasárnapon, tehát egyedülállóan hosszú és nagy múltú ez a hagyomány. Noha a kezdetekkor csak három-négy énekkar jött össze, mára már örvendetesen sok gyülekezetben működik kórus. Az idei alkalmon hét kórus szerepelt külön, és az Óbudai énekkar tagjai is jelen voltak, részt vettek a közös éneklésben. Külön jó látni, hogy a város peremén lévő kisebb gyülekezetek ereje látszik énekkari munkájukon.

Néhány szó a résztvevőkről: Érden példamutató munka zajlik, néhány év alatt a legerősebb énekkarok közé fejlődött, elkötelezettség, lelki közösség jellemzi őket és igényes zenei munka. Alkalmanként még hangképző tanár segítségét is kérik, ettől egységes a kórushangzásuk. Szentendrén mini kamarakórus szolgál, ahol szinte minden tag önállóan felel szólamáért. Pesthidegkút a városból kiköltözők új, gyarapodó gyülekezete, énekkari tagjaik is gyakorlatot szerezhettek már valamelyik belső kerületi kórusban. Budaörs nagyobb létszámú csapat, akik kísérletező utat is vállalnak azzal, hogy kortárs zeneszerző - aki egyébként a kórus tagja, Kecskés Balázs - műveit is megszólaltatják. A szerző ismeri a lehetőségeiket, és azt a határokig kihasználja a komponálási munka során. Műve elgondolkodtató, megerősítő hitvallás a középkori Veni Sancte Spiritus himnusz gondolatainak továbbgondolása. Hegyvidék énekkara ifjúsági kórusból felnőtt énekkarrá ért. Hallatszik, hogy gyakran vállalnak szolgálatot, sőt kisebb-nagyobb körutakat is tesznek. Az est újdonsága volt az újonnan alakult Schütz Kórus Budavárról, akik néhány hónapos közös éneklés után már mernek önállóan szerepet vállalni Bán István vezetésével. Végül Kelenföld, a házigazdák: zenekarunkkal együtt szerepelhettünk, három jellegzetes egyházzenei stílusból válogatva a zeneműveket. Eccard a reneszánsz és barokk határán alkotott, Mozart bécsi klasszikus (egyszerre elegáns és igen igényes zene), Mendelssohn a romantika korában újította meg az evangélikus kórusmuzsikát.

Csorba István évtizedeken keresztül szervezte ezeket a találkozókat szívvel-lélekkel és alapossággal. Továbbra is segít a szervezésben, de talán már átveszik a munka egy részét a fiatalabbak tőle: Bán Ildikó érdi kántor nyitottnak mutatkozott erre a feladatra.
A kórustalálkozók célja kettős: ünnepeljük közösen az egyházi zenére emlékeztető ünnepet, Cantate vasárnapot. Emellett legyen módunk seregszemlére, hadd kövessük egymás munkájának alakulását, tanulhassunk egymástól, és erősítsük meg egymásban a Musica Sacra iránti elkötelezettséget!

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben