Bélyegkülönlegességek 2012-ben – Jeles eseményekre, kultúrtörténeti kapcsolatokra emlékeztetnek

Létrehozás: 2011. október 08., 11:12 Legutolsó módosítás: 2011. október 08., 11:12

Budapest - A magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek a Magyar Posta 2012. évi alkalmi bélyegei. Forrás: MTI

Jövőre 22 alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátását tervezik; a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és külföldi gyűjtők által kedvelt hagyományos sorozatok folytatása is - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.
Születési évfordulóján Ferenczy Károly festőművész, Várkonyi Zoltán rendező, Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus, Ottlik Géza író, műfordító, Örkény István Kossuth-díjas író, Solti György karmester, zongoraművész, valamint Karády Katalin színművész tiszteletére jelenik meg bélyeg.
A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein a Magyarországon honos ragadozó madárfajok, a Magyarország flóráját szemléltető bélyegsorozat következő két címletén a pándi meggy és a kécskei rózsabarack jelenik meg. A 2012. évi nemzetközi vonatkozású sportesemények közül a labdarúgó Eb és a londoni olimpia kerül postabélyegre, míg a magyar olimpiai érmeseket bemutató Olimpiatörténet elnevezésű bélyegblokk-sorozat az 1948-as londoni olimpiát dolgozza fel. 
A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye centenáriuma és a rozgonyi csata 700. évfordulója alkalmából is jelenik meg bélyeg. Reprezentatív bélyegblokk kerül a postákra a Titanic emlékére, az új exkluzív filatéliai sorozat az Országházat, a magyarországi zsinagógákat felvonultató sorozat a bajai és a kiskunhalasi zsinagógát mutatja be. Folytatódik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is: előbbi a 100 éves Debreceni Egyetemet és a Puskás Tivadar Technikumot, utóbbi a Király és a Rudas Fürdőt ábrázolja.
A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív jövőre a 100 éves Magyar Cserkészszövetséget köszönti. 
Az Információs Társadalom Világnapja - Intergenerációs Szolidaritás témában bélyegtervezési pályázatot írt ki a Magyar Posta a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói részére. A legjobb terv forgalmi bélyeg formájában jelenik meg.
A forgalmi bélyegek között a Húsvét, Karácsony, Bútortörténet és a Védett hazai virágok témák jövőre is sorra kerülnek. A tervek szerint mese- és képregényfigurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címleteket is bocsátanak ki. Egyeztetés alatt állnak még a külföldi postákkal közös alkalmi bélyegkibocsátások, valamint a Finnugor népek VI. világkongresszusához kapcsolódó bélyeg megjelentetése.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben