Az MKPK a magyar katolikus kultúra napjairól nyilatkozott

Létrehozás: 2011. október 01., 10:38 Legutolsó módosítás: 2011. október 01., 10:39

Budapest - Idén harmadik alkalommal rendezik meg a magyar katolikus kultúra napjait. A jövő heti programok között előadásokat, koncerteket és kiállításokat is találnak az érdeklődők - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken az MTI-vel. Forrás: MTI

Esztergomban szerdán Soós Sándor néprajzkutató Dunakanyar-Pilis című kötetét mutatja be Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum megbízott igazgatója, köszöntőt mond Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. Jövő pénteken szintén Esztergomban rendezik a Lélektánc című koncertet, ahol Vedres Csaba orgonán, Gyermán Júlia hegedűn játszik.
Szerdán könyvbemutatót tartanak Sárospatakon, amelynek során a Prevozné Balogh Irén-Rostás Gábor szerzőpáros mutatja be Számon tartva - Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai a vörös csillag árnyékában című művét.
Jövő pénteken nyílik meg szintén Sárospatakon Ganczaugh Miklós festőművész tárlata Az ikonfestő létrája címmel, illetve jövő vasárnap Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója beszél a rádió missziós hivatásáról a sárospataki bazilikában.
A debreceni Szent Anna székesegyházban már tart a Biblia-kiállítás, jövő szombaton pedig a fehérgyarmati római katolikus templomban Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekesnő előadóestjén vehetnek részt a zenekedvelők.
Győrben az egyházmegyei kincstár és könyvtár állandó kiállításai ingyenesen lesznek látogathatók, illetve a Győri Egyházmegye rejtett kincsei című időszaki kiállítást ingyenes tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők.
Jövő szombaton az egyházi iskolákba járó, érettségi előtt álló fiúk számára szerveznek zarándoklatot, amelynek során Pápai Lajos győri megyés püspökkel is beszélgethetnek a résztvevők.
A pannonhalmi főapátság három időszaki kiállítással várja látogatóit. A Kortárs építészet Pannonhalmán című tárlat mellett Az építészet művészete... című anyagban a főkönyvtár XVI-XVII. századi gyűjteményéből látható összeállítás, valamint bemutatják a főkönyvtár német nyelvű kincseit is.
Jövő szombaton a kaposvári egyházzenei nap keretében a kaposvári székesegyházban az egyházmegyében működő templomi kórusok, zenekarok, kántorok és szólisták számára rendeznek találkozót.
Szerdán egyetemi, főiskolai tanévnyitó koncertet rendeznek a pécsi bazilikában. Az est során Fassang László orgonán, Ágoston Béla szaxofonon, dudán, dorombéneken és havasi kürtön adja elő Liszt-Reger É-dúr legenda "Paolai Szent Ferenc a hullámokon" - Improvizációk Liszt-témákra című művét.
Székesfehérváron hétfőn a Szent István Művelődési Házban Aknay János Kossuth-díjas festőművész vezeti végig az érdeklődőket saját kiállításán. Szintén itt kedden csángó kulturális estet rendeznek, szerdától péntekig pedig megrendezik a határon túli irodalom hetét.
Szombathelyen most vasárnap Veres András szentmisével nyitja meg a magyar katolikus kultúra napjait. A ceremónia után lesz Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész A megélt (népi) vallásosság értékei és modernség című előadása.
Hétfőn nyílik meg Szombathelyen a Prokopp Péter katolikus pap-festőművész fellelhető munkáiból rendezett kiállítás, és ugyanezen a napon kezdődik a Keresztényként, értelmiségiként, keresztény értelmiségiként című, zenei betétekkel színesített beszélgetés Pitti Katalin operaénekessel. Jövő pénteken szintén Szombathelyen mutatják be Székely László Séták a lélekben (válogatott versek) című kötetét.
Vácott hétfőn Limbacher Gábor néprajzkutató tart vetített képes előadást A 300 éves váci Hétkápolna kegyhely a térség népi vallásosságában címmel. Csütörtökön ugyanitt az Olajág Keresztény Művészeti Társaság kiállítását nyitja meg Varga Lajos váci segédpüspök.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben