Augusztus 20.: Szent István-nap lesz Pannonhalmán

Létrehozás: 2011. augusztus 19., 17:44 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 17:45

Pannonhalma – A Tihanyi Alapítólevél és a Pannonhalmi Kiváltságlevél kiállításával, filmvetítéssel, koncerttel és gyermekprogramokkal várja a látogatókat szombaton, Szent István napján a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Forrás: MTI

Az ünnepen a Szent István alapította monostor reggel 9 órától délután 5 óráig ingyenesen látogatható - mondta a Tricollis Tárlatvezető Iroda vezetője pénteken az MTI-nek.
Baki László közölte: az 1001-ből való Pannonhalmi Kiváltságlevelet és az 1055-ből származó Tihanyi Alapítólevelet az ünnepi alkalomra kiállítják a könyvtárban. Fél 12-kor és fél 3-kor szakavatott ismertető hangzik el a két becses dokumentumról.
A programok magyar nyelvű, úgynevezett népénekes misével kezdődnek 9 órakor, majd egy órával később a bencés szerzetesközösség miséjére kerül sor. Mindkét szertartást a Boldogasszony-kápolnában tartják, mivel a Bazilikában megkezdődtek a felújítási munkák.
A gyerekeknek és szüleiknek sokszínű programot kínálnak a Vársétányon. Nyitva lesz a gyógynövényház is, ahol a pannonhalmi gyógynövényekkel, köztük a levendulával, a zsályával, a kakukkfűvel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az ügyes kezűek pedig csokrot, sőt akár koszorút is köthetnek az illatos gyógynövényekből.
A kosaras-dombi Turistafogadó épületében levetítik a pannonhalmi monostor történetét bemutató film rövidített változatát.  Soós Gábor orgonahangversenyt ad a Boldogasszony-kápolnában délután fél 4-kor. Ugyanott lesz a vesperás, a szerzetesközösség esti imádsága, majd István király Imre herceghez intézett intelmeinek előadása zenei kísérettel Mispál Attila rendezésében este fél 9-kor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben