Angyalföldi Szabó Zoltán képei láthatóak a békásmegyeri evangélikus templomban

Létrehozás: 2010. július 21., 10:02 Legutolsó módosítás: 2010. július 21., 10:02

Kép és Hang címmel Angyalföldi Szabó Zoltán Munkácsy-díjas, Érdemes művész nagy méretű szénrajzaiból és 15 festményéből nyílik kiállítás, amelyet kamarakoncert kísér a békásmegyeri evangélikus templomban szerdán 18 órakor. Forrás: kulturkalandor.hu, MTI

Donáth László, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze elmondta az MTI-nek, hogy évente négy-öt kiállítást rendeznek az általuk támogatott művészek munkáiból a békásmegyeri templomban. A támogatást a művészek kvalitása, anyagi helyzete és egészségi állapota határozza meg – jegyezte meg a lelkész.
Horváth Dávid fotóművész tárlata után a 81 éves Szabó Zoltán festőművész - akit a barátok csak Szabcinak neveznek - kiállítása következik, amely azért is érdekes, mert a művész a monumentális realizmus egyetlen magyar képviselője.
Donáth László a szüleitől „örökölte" Papp Oszkár Kossuth-díjas festőművészt, Japit, aki 1948-49-ben a Dési Huber művészeti kollégiumot igazgatta: ott tette meg az első lépéseket a festészet felé Szabó Zoltán is. Papp Oszkár most közbenjárt a kiállítás ügyben Körmendi Annánál, a Körmendi Galéria tulajdonosánál, és a galéria művészeti szakértőjénél, Egry Margit művészettörténésznél, ugyanis a galéria régóta gyűjti Szabó Zoltán munkáit. Így Egry Margit lett a tárlat kurátora, az anyagot is ő válogatta.
A kiállítás megnyitóján Péteri Dóra, a templom orgonistája, Kallai Nóra csellista és finn mesterük, Timo Kinnunen harmonikán Landini, Rognoni, Bach és Piazzolla műveiből játszik. Emellett a három művész Szabó Zoltán képeire improvizál is – közölte Donáth László.
Szabó Zoltán 1929-ben született Budapesten, Angyalföld Tripolisznak nevezett nem éppen jó hírű részében. Nagyon szegény családban nőtt föl, és ma is Angyalföldön él. Kisfiúként pásztorkodott, közben rajzolt. Édesapja a 9-10 éves gyerek rajz iránti vonzódását látva elvitte a Szépművészeti Múzeumba, ahol a látvány a fiút megbabonázta. A Dési Huber Kör után 1951-ben fölvették a Képzőművészeti Főiskolára, Fónyi Géza, Barcsay Jenő, Domanovszky Endre, Gráber Margit és Raykai György voltak a tanárai. A főiskola mellett dolgozott is, a Faluszínháznak tervezett díszleteket.
Festői stílusát tömör, konstruktív formaadás, monumentális szemlélet jellemzi. Folyamatosan visszatérő témája az anyaság és a Golgota-motívum. Egy interjúban az mondta, festészetének mércéje, az „örök szerelem" Michelangelo, a reneszánsz nagy mestere.
Angyalföldi Szabó Zoltán kiállítása szeptember közepéig látható a békásmegyeri evangélikus templomban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben