A magyar katolikus kultúra napjai lesznek október 4-től Győrött

Létrehozás: 2011. szeptember 29., 09:10 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 29., 09:13

Győr - Műkincsekről délidőben címmel egy-egy különlegesen értékes műtárgyat mutatnak be az érdeklődőknek a magyar katolikus kultúra napjain október 4. és 9. között a Győri Egyházmegyei Kincstárban és Könyvtárban. Forrás: MTI

Számítanak ebben a programban azokra is, akik a belváros intézményeiben dolgoznak és ebédidejüket áldozzák a Győri Corvina, a gótikus úrmutató és más ötvös remekek megismerésére - mondta J. Kovács Andrea sajtóreferens az MTI-nek szerdán.
Az egyházi kincstárt és könyvtárt délidőben felkereső látogatóknak bemutatják a felbecsülhetetlen értékű Corvinát, amely Mátyás király XV. századi könyvtárához tartozott. Homály fedi, hogy miként került Győrbe ez a különleges könyvritkaság, amelynek díszes iniciáléit és a Mátyás király címerével ellátott borítóját 1467-ben Firenzében készítették és csak később Budán helyezték reneszánsz bőrkötésbe.
Emellett ötvösremekeket, műalkotásokat is megcsodálhatnak a délidei vendégek. A kincstár legrégebbi darabja egy XIV. századi elefántcsont triptichon egy szárnya. A Párizsban készült remekmű művészi faragása Szűz Mária halálát, mennybemenetelét és koronázását ábrázolja.
Az egyházmegye időszaki kiállításához naponta négy alkalommal ingyenes tárlatvezetés kapcsolódik, október 8-án pedig levetítik a Szent László-hermáról és a Könnyező Szűzanya kegyképről szóló filmet a kincstár épületében.
Ugyanaznap a Magyarok Nagyasszonya ünnepén az egyházi iskolákba járó, érettségi előtt álló fiúknak zarándoklatot tartanak a győri bazilikában. A zarándoklat résztvevői beszélgetést folytatnak a tervek szerint Pápai Lajos megyéspüspökkel és a szemináriumban találkoznak kispapokkal.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben