A Katolikus Kultúra Napjai Debrecenben – könyvbemutató és sajtótájékoztató

Létrehozás: 2010. szeptember 17., 09:58 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 17., 09:59

Szeptember 15-én a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában sajtótájékoztatón mutatták be a debreceni Szent Anna-székesegyházról készült, Szentebbül megújult című albumot, továbbá felhívták a sajtó figyelmét az október 4. ás 9. között zajló Katolikus Kulturális Napok jelentőségére. Forrás: Magyar Kurír / Kovács Ágnes

A sajtótájékoztatón Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök elmondta, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2009 őszén hirdette meg először a Magyar Katolikus Kultúra Napjait azzal a céllal, hogy programszerűen ráirányítsák a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a Katolikus Egyház évszázadokon keresztül őrzött a nemzet számára Magyarországon. Szükség van arra, hogy ne menjünk el értékeink mellett úgy, hogy ne tudjunk belőle erőt meríteni, jövőnket építeni. Az országos, így az egyházmegyei programsorozat is a kultúra legkülönbözőbb területein mutatja be, hogy hogyan épít és járul hozzá  a hit, a vallás a társadalom gazdagabbá tételéhez.

A sajtótájékoztatón az egyhetes rendezvénysorozat debreceni programjairól is tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Képi, történeti érdekességek

A főpásztor bemutatta a Szentebbül megújult című, fotóalbumként, de ismeretterjesztő könyvként is hasznos könyvet, amely a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye kiadásában jelent meg. A főpásztor elmondta, hogy az egyházmegye ezzel a könyvvel járult hozzá a Magyar Katolikus Kultúra Napjai programsorozathoz.

Hapák József fotóművész gazdag felvételeivel, eddig nem ismert, nem látott részleteket is megmutat a kötetben. A művész nemcsak lefényképezte a templomot, hanem annak történelmét, a múlt és jelen gondolatait is megmutatta, fényt, derűt sugárzó hangulatával.

300 év alatt több tízezer katolikus

Ugyanígy a szöveg is sok olyan információt tartalmaz, amely a nagyközönség számára újdonságnak számít, és segít megérteni Debrecen reformáció előtti és utáni egyháztörténetét. Keresztesné Várhelyi Ilona szerző elmondta, tanulmányával visszatekint a reformáció előtti katolikus századokra, bemutatja a katolikus visszatelepülés folyamatát, ebben kiemeli gróf Csáky Imre bíboros szerepét. A Szent Anna-templom bejárata fölötti latin nyelvű felirat örökíti meg a templomépíttető Csáky Imre érdemeit. (Ebből a szövegből származik a könyv címe is.)

A szerző utalt arra, hogy közel 300 éve annak, hogy a reformációt követően, 168 év „kényszerszünet” után megindulhatott a katolikus élet Debrecenben. 1693-ban Debrecen szabad királyi városi jogállásának megerősítése megkövetelte a katolikusok iránti toleranciát. Gróf Csáky Imre ezzel a lehetőséggel élve telket jelöltetett ki a Szent Anna utcában, mivel itt már állt Szent Anna és Joachim tiszteletére emelt templom a reformációt megelőző századokban. Így épült meg a ma már székesegyházi rangra emelt Szent Anna-templom. A dolog érdekessége, hogy a templom építésekor egyetlenegy katolikus család élt (a Habsburg ház ágense) Debrecenben. Mára már a város lakosságának 45%-a katolikus vallású.

A könyvet angolra fordította: Lieli Pál, tervezője, technikai szerkesztője: Filakowszky György. A kötet a Katolikus Kulturális Napok keretében, az október 8-i közönség bemutatót követően kerül forgalomba, elsősorban a katolikus templomokban és az egyházi könyvesboltokban. Ára 3000 forint.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben